Författare berättar

Hitta ditt eget sätt att skriva

Av Nina Jansdotter

Författaren till Louise blir LizetteNär författaren Malin Forsman skriver har hon en idé som hon utgår ifrån. Hon gillar att huvudpersonen gör saker hon själv gillar. Men visst finns det även hinder i vägen, som livet är. Fast hon älskar såklart att det är högt i tak och att drömmar slår in i sina berättelser.
– När jag skriver så ser jag hela förloppet som en film. Jag gör research allt efter som och lägger även till kunskaper och erfarenheter från alla elva skolor och livet i stort jag gått igenom och upplevt i från hela mitt liv. Jag ser inte slutet i förväg utan det får mogna till efter som.

Men Malin tror att alla författare och skribenter finner den metod som känns smidigast för en själv! Hon erkänner att det är som lyxig välgörande terapi för henne att skriva, det är liksom ett magiskt tillstånd. Känner man så, så är det nog meningen eller är som ett kall att skriva fortsätter hon med stor entusiasm.
– Jag gör aldrig någon disposition för då känner jag mig instängd. Men det funkar säkert för andra.

Jo, jag har fått positiv feedback på min research. En bekantas bekant gav mig nio poäng utav tio för “Louise blir Lizette” och nämnde just min research som något positivt. Men hon la även till att min bok “Louise blir Lizette” hade allt. Då blir man som författare lycklig, säger Malin med ett stort leende.

Hitta din egen unika stil
Malin rekommenderar alla skrivsugna att köra sitt eget race. Det finns ingen annan som just du. Men det kanske tar litet tid att hitta sitt sätt, tillägger hon. Malin känner själv att hon utvecklats sedan hennes första bok “Född Hungrig” kom ut.
– Även om man ska ha i åtanke att den boken om mig själv, av mig själv är mer en journal/dagbok approach! “Louise blir Lizette” är en historisk roman. Min kommande bok som ges ut i samband med bokmässan, även om den redan är klar.  “Woman-Hood” är en dynamisk nutids roman om fyra kvinnor mitt i livet som har otroliga band. En berättelse att livet är spännande alla årgångar!

För Malins del sprudlar hon av visioner inom sig. Hon sätter inte upp några speciella mål egentligen. Det faller sig naturligt på något sätt, det som komma skall. Eftersom hon tar hand om sin cancersjuka man, så tar de en dag i taget. Men de har gemensamma drömmar och han tycker om att hon skriver, vilket såklart är värdefullt.
– Han streckläste “Louise blir Lizette” och det är ovanligt för honom. Han tyckte den var jättebra. Däremot var min självbiografi Född Hungrig inget för honom. De böckerna är ju så olika. Min story “Född Hungrig” är mer psykologisk medan “Louise blir Lizette” är en historisk roman, avslutar Malin Forsman.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.