Författare berättar

Alla har dansfeber

Av Anna Hansson

Anna HanssonMin femte bok, Alla har dansfeber, har precis kommit ut på Idus förlag. Jag har två böcker till som kommer i november. Av sammanlagt sju böcker har jag bara skrivit tre själv. Fyra har jag skrivit tillsammans med någon. Och bara för att krångla till det ytterligare, så är någon inte bara en person, utan tre olika. Lägg sedan till illustratörer på tre av böckerna, två olika dessutom, så får ni det till fem olika personer som varit inblandade i mina sju böcker, och då har jag inte räknat med någon av personerna från förlagen. Författaryrket är alltså allt annat än ensamt, åtminstone om man jobbar som jag gör.

Alla samarbeten ser dock inte ut på samma sätt, och jag kommer att berätta lite kort om hur jag har arbetat med de andra tre författarna. Jag hoppas att det kan inspirera någon som brukar skriva själv, att prova att skriva tillsammans med någon annan. För även om det ibland är dubbelt så jobbigt att vara två om en text, är det först och främst dubbelt så kul. Inte minst när man ska ha releasefester eller boksigneringar.

Jag och Marie Nilsson pluggade till lärare tillsammans när vi under ett studiebesök fick en lysande idé. Vi skulle skriva en bok! Någon av oss kom på att den skulle handla om Vilda Västern, och den andra hängde på direkt. Så fort studiebesöket var färdigt spånade vi fram hela handlingen. Självklart ändrade sig en stor del under tiden vi skrev men grunden lades redan då. Nästa steg var att dela in allt som skulle hända i kapitel och bestämma vem av oss som skulle skriva vilket. Vi hade nämligen planerat att handlingen skulle föras framåt av två berättarröster och att vi skulle ansvara för var sin. Vi läste  varandras kapitel under tiden och gav respons, men vi gick inte in och ändrade något förutom stavfel. När alla kapitel var färdigskrivna, vilket verkligen inte gick så fort som jag försöker att få det att låta nu, var det dags för det som jag tycker var jobbigast med att vara två om att ha skrivit: redigeringen. Vi trodde nog att vi hade ungefär samma bild av hur alla karaktärer såg ut, lät och agerade men det visade sig att så var inte fallet. Det var minst sagt tidskrävande att se till att allt stämde överens; alla personligheter, alla repliker, alla miljöbeskrivningar, alla detaljer.  Från att vi fick idén till boken under våren 2010 tog det tre år innan den äntligen kom ut, våren 2013. Den har tagit längst tid av alla mina böcker att färdigställa. Kanske för att den är längst, eller kanske just för att vi har varit två om den.

Jag har skrivit texten till två bilderböcker tillsammans med en kompis, Jennie Elverstig. Den första boken skrev vi efter att jag fått ett förslag från ett förlag om att skriva en bok om hästar: Jag saknar helt hästkunskaper medan Jennie däremot har ridit i nästan hela sitt liv. Efter lite övertalning gick hon med på att göra ett försök. Jag hade en idé om vad den skulle kunna handla om, och utifrån den spånade vi fram handlingen tillsammans och bestämde vad som skulle stå på vilken sida. Därefter rimmade vi loss, för i en svag stund fick någon av oss en idé om att det borde rimma. (Gissa om vi ångrade det när det var dags att komma på nya,fräscha rim till uppföljaren!) Vi har suttit tillsammans och rimmat, och vi har skickat rim fram och tillbaka på mailen. Vi har ändrat, tagit bort och lagt till, både tillsammans och var för sig.  Idag kan jag inte säga vem som skrivit vad. Att arbeta på det här sättet har fungerat bra för oss två gånger nu, och jag tror att det är för att det handlar om kortare böcker.

Den tredje personen har jag jobbat med på ett liknande sätt. Där hade jag en idé om vad boken skulle kunna handla om, nämligen en magisk gitarr. Tomas Wallin, som även är gitarrist i Takida, skrev ner vad han tyckte skulle hända i varje kapitel, och mailade det till mig. Jag tog bort och la till, och skickade tillbaka. Vi har båda haft fria händer att skriva om och lägga till så mycket vi har velat, och skickade texten fram och tillbaka ända tills vi kände oss nöjda. Därefter var det dags att skicka in den till förlag. Vi hade tur! Den magiska gitarren kommer ut på Idus förlag i november, och passar bra för barn i åldern 6-9 år.

Annas hemsida: www.annahansson.n.nu
Annas blogg: http://annaprincesshansson.blogg.se/

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.