Författare berättar

Hans synopsis är nästan hälften av de färdiga sidorna i boken

Av Nina Jansdotter

NiclasFörfattare Niclas Christoffer skriver en väldigt utförlig synopsis. Sanningen är den att hans synopsis är nästan mer än hälften av de färdiga sidorna. Att skriva synopsis tycker han är det roligaste i hela skrivprocessen. Där har ju han som författare fullständig konstnärlig frihet.  Under tiden Niclas skriver sitt synopsis låter han huvudpersonen växa fram.
– Så när jag börjar skriva bokmanuset känner jag honom eller henne bättre.

Den största utmaningen för honom här som författare är att få personen att genomgå en utveckling som är trovärdig och intressant, Detta är ibland en utmaning som tar honom några genomskrivningar, berättar Niclas.

Hur mycket inspiration tar du till personporträtten i verkligheten?
– Oj, jag tar mycket från verkligheten. Personer jag träffar på och så vidare. Jag måste ha en klar bild av min huvudkaraktär för att jag ska bli nöjd! Sedan utvecklar jag personen i den riktning jag vill ha den för att den ska vara läsvärd, säger Niclas entusiastiskt.

Enligt honom så spelar det stor roll att han varit skådespelare tidigare. Precis som han letar intressanta karaktärer till roller letar han numera karaktärer som han samlar på till sitt skriveri! För mig är det viktigt att personen åtminstone för mig är trovärdig, fortsätter han.
 – Där använder jag mycket av min utbildning inom skådespeleri. Jag som författare vet mer än läsaren. Mina karaktärer har hemligheter med mig som ingen annan vet. Precis som när jag gör en roll vet jag bakgrunden till rollen som inte behöver komma fram i manuset. Det är aldrig bara en karaktär som gör en sak. Det är även en karaktär som har föräldrar och respektive eller singel, säger Niclas. 

Alla har komplex för något som han tycker är viktigt för han ska komma lära känna karaktären! Allt skapar nyanser av en person. Därför är han också som person väldigt intresserad av andras liv. Karaktärerna utvecklas hela tiden Niclas upplever ibland att hans karaktärer lever sitt eget liv när han skriver synopsis, vilket är det som han tycker är roligt.
– Karaktärerna utvecklas för varje genomskrivning. Jag skriver väldigt ofta slutet först så jag vet vart handlingen ska hamna. Men med det sagt händer det ofta att jag ändrar det innan boken är klar.

Han blir alltid lite mer förälskad i vissa karaktärer. Det var väldigt nyttigt för honom att skriva sin första bok ”Som Zlatan fast bättre”, berättar han.  Simon, personen som boken handlar om, går igenom ätstörningsproblematik precis som han själv har gjort.
– Det gör att jag än i dag drömmer om och tänker på Simon. Många har bett om en uppföljare. Även om jag inte har några planer på det tänker jag mig att Simon i dag är väldigt lycklig, mår bra och lämnat sitt missbruk bakom sig, säger Niclas.

Hur många karaktärer har du i dina böcker?
– Hitintills, även i de manus jag skrivit som inte blivit utgivna än, har jag alltid skrivit utifrån en huvudkaraktär. Förklaringen är att jag tycker själv om att läsa böcker som utgår från en person. Sedan tillkommer det alltid karaktärer som är viktiga på något sätt för personens utveckling eller handling precis som i livet.

Här har även Niclas gjort misstag. Man skriver om och om igen till man får sin bok utgiven, berättar han. Det är också enligt honom viktigt att lyssna till sin redaktör för man blir lätt fartblind och jobbar för länge med en karaktär att man kan missa vissa saker.
– Det kan hända att jag får en kommentar från min redaktör som skriver något i stil med: ”detta tror jag som läsare inte på” eller liknande. Då får man fördjupa eller skriva om så det blir bättre. Jim i ”Som James Dean fast snyggare”, han var så olik honom själv som person så att han fick skriva om honom några gånger.
– Jag hade svårt att förstå varför han var så egocentrerad, men ju mer jag arbetade med honom förstod jag honom bättre, säger Niclas.

Niclas Christoffers tre bästa tips till andra författare
1. Lär känna dina karaktärer utan och innan till så du vet vilka de är. För mig är det viktigt att jag förstår karaktärens handlingar. Varför gör han eller hon så i den situationen? Då är det viktigt att veta vad den personen gått igenom tidigare.
2. Det är väldigt viktigt att läsa mycket böcker om man själv vill skriva så man hittar sitt egna skrivspråk.
3. Ni som har författardrömmar: ge aldrig upp! Ni blir så småningom utgivna. Jag har sagt detta till många och jag gör gärna det igen. Om jag kan bli författare kan alla bli det. Det gäller att aldrig ge upp.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.