Novellsamling om relationer

Filter – Maja Sönnerbo

Av Maja Sönnerbo

Maja Sönnerbo är frilansskribent och krönikör. För att skriva behöver hon en dator, starkt kaffe och löparskor. I övrigt är hon mycket förtjust i stämsång och ordvitsar. Maja bor i Nacka, utanför Stockholm. Filter är hennes första novell.

Maja SönnerboKortfattat om Maja
– Oavsett vad jag skriver är min ambition att texten ska nå in under huden på läsaren. Tidigare har jag främst skrivit journalistiska texter, krönikor och låttexter. Filter är min första novell.

Hur fick du idén till din novell?
– Filter kom till när flera idéer gifte sig. Att se tillvaron genom instagramfilter var en tanke som jag själv hade lekt med under en tid. När jag kom på att jag ville skriva om utanförskap kändes högstadiet intressant. Det är en brytpunkt mellan barndom och tonårstid där det sociala klimatet hårdnar samtidigt som många är som mest sköra och osäkra. Att livet i skolan är som ett slutet mikrokosmos gör det också till en socialt utsatt miljö, vilket är tacksamt för en berättelse. Rihannastoryn fick jag inspiration till när jag läste min femtonåriga kusins blogg.

Vad betyder skrivande för dig?
– Skrivande är både mitt yrke och ett sätt för mig att förhålla mig till världen. Jag tänker ofta på texter som fotografier. Oavsett om bilden är verklig eller fiktiv fångar den en känsla, en händelse, en tid eller ett resonemang. Texten blir som ett fotavtryck av tankarna.

Beskriv din favoritskrivplats
– Egentligen var som helst där jag hittar in i skrivarbubblan. I den tysta läsesalen på Södertörns högskola finns rymd och lugn som gör mig koncentrerad. På Erlands vid Vasaparken finns lagom sorl, trevliga baristor och skön vardagsrumsfeeling. Är jag hemma sitter jag i min röda sammetssoffa och skriver.

Senast lästa bok
– Den fina, lilla Meteorer av Horace Engdal.

Ditt bästa skrivtips
– Skriv massor. Skriv om ännu mer. Och överskatta aldrig din läsares tålamod.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.