Författare berättarHitta din motivation

Fem frågor till Monika Chanovian

I våras lanserades antologin Hitta din motivation där 15 författare ger sina bästa motivationstips. Monika Chanovian medverkar med kapitlet ”Vägen till framgång”.

Berätta kort om dig själv
Jag föddes i Kristdala. Vid sexton års ålder flyttade jag till Oskarshamn. Sedan dess har jag varit min hemstad trogen.  Jag är nybliven pensionär men arbetar kvar som grundskollärare i Döderhúlt. När jag skriver noveller använder jag mig ofta av egna erfarenheter. Mina huvudpersoner är ofta en blandning av mig själv och andra människor i min närhet. Det har alltid funnits en massa berättelser i mitt huvud. Ändå dröjde det till hösten 2016 innan jag tog tag i skrivandet. Med mitt deltagande i Ariton Förlags antologier har jag möjlighet att testa nya genrer.  Utöver skrivandet tycker jag att umgås med vänner. Då blir det ofta en fika på något av stadens caféer. Jag har också ett stort musikintresse och det är främst rockmusik jag lyssnar på. Jag ägnar även en del tid åt att titta på serier. Såväl musiken som serierna ger mig mycket inspiration när det gäller skrivandet.

Vad handlar mitt kapitel i boken om
I mitt kapitel beskriver jag vad som driver mig framåt i mitt skrivande.  Det viktigaste är belöningen. Skrivandet får mig att må bra och jag kan hantera vardagen bättre.  Jag berättar även om de faktorer som hindrar mig och som stundtals får mig att tvivla på att jag skriver bra nog.

Min bokhylla
Jag måste erkänna att det råder oordning i min bokhylla. Den innehåller mest deckare och naturligtvis alla de antologier där jag medverkar. Jag hoppas kunna få mer ordning på böckerna i framtiden. Jag behöver helt enkelt köpa ytterligare en bokhylla för att få plats med alla böcker. Just nu är en del böcker nerpackade. I framtiden kommer jag att sortera dem efter olika genrer.

Mitt läsande
Just nu läser jag mest romaner och deckare. En av mina favoriter är Björn Ranelid. Hans bok,  Fantastiska kvinnor i vattentornet rekommenderar jag gärna.  Just nu läser jag ett utdrag av noveller av Giovanni Boccaccio. Hans bok Decamerone ska förhoppningsvis ge mig lite inspiration till ett kommande projekt.

Mina förhoppningar om framtiden
Just nu längtar jag efter att få leva som vanligt igen. Jag känner mig begränsad av Corona. Det blir troligtvis ingen resa till Turkiet förrän tidigast nästa år. Staden Istanbul betyder så mycket för mig. Där hämtar jag energi inför ett nytt läsår. Jag älskar mitt Småland och är oerhört förtjust i platser som Astrid Lindgren skrivit om i sina barnböcker. Jag längtar också efter att vara pensionär på riktigt. Jag ser fram emot att kunna ta dagen som den kommer. Om jag får vara lite personlig längtar jag efter att få återse min äldste son. Även om det inte blir som förr vill jag gärna träffa honom. Det ultimata vore att ha en bra relation till samtliga av mina barn. Om det är ett önsketänkande får framtiden utvisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.