Författare berättarSkriv om ditt liv

Fem frågor till författaren Petronella Simonsbacka

Av Maria Richardsson

Fem frågor till författaren Petronella Simonsbacka som är aktuell med boken “Skriv om ditt liv” som Ariton Förlag ger ut i slutet av september. I boken medverkar 11 författare som ger sina bästa tips till den som funderar på att skriva självbiografiskt.

Du har skrivit en självbiografi, Livshungrig. Berätta om den.
– 2015 fick jag äggstockscancer. Plötsligt gick jag från att vara en frisk läkarstudent till att bli en skallig, dödssjuk patient på cytostatika. Det var omvälvande. Sjukdomen förändrade min syn på mitt liv och mina prioriteringar drastiskt. Jag bloggade mig igenom sjukdomen och efter cellgiftsbehandlingen var avslutad började jag omarbeta mina inlägg och anteckningar till en bok. Visst handlar den om mitt möte med döden, men framförallt handlar den om att älska livet.

Din första ljudbok Nytt liv sökes som kom ut förra året är inte självbiografisk. Vad finns det för för- och nackdelar med att skriva självbiografiskt?
– Att skriva självbiografiskt är mycket läskigare än att skriva fiktion, både för att det är självutlämnande och för att man oroar sig över att andra ska ta illa upp. Få klagar på fria fantasier, men min sanning kanske inte är alla andra inblandades sanning, så det är på alla sätt rätt känsligt att skriva om verkliga upplevelser. Om det finns någon fördel med självbiografiskt berättande så är det att det sättet att skriva är starkt och äkta.

Vad tycker du om påståendet att all fiktion oftast på sätt och vis någonstans bottnar i sådant man själv upplevt? Var drar man gränsen?
– Om man erkänner att det man skriver om bygger på verkliga händelser som man själv har upplevt så skriver man självbiografiskt. Om man inspireras av verkliga händelser och sedan bygger fiktion kring det så är det inte självbiografi. Jag är inte säker på att jag håller med om att fiktion alltid bottnar i det självupplevda … Javisst om man syftar på känslor så det sant, men jag skriver exempelvis gärna science fiction och har skrivit en zombieroman … Det är rätt mycket där som verkligen inte är självupplevt, inte ens nästan.

Du har tidigare varit med i Aritons antologi Över mållinjen där du skriver om att underprestera långsiktigt. Nu ska du vara med i ytterligare en antologi på samma förlag om att skriva självbiografiskt. Berätta mer om det.
– Ariton Förlag släpper spännande antologier och jag är glad över möjligheten att få medverka i en antologi om just självbiografiskt skrivande. Mitt kapitel handlar om hur man omvandlar sin blogg till en bok. Det tror jag många vill göra. Bloggar har ju ofta teman och följer en människas liv under en viss tid. Det kan vara en bra grund att bygga en roman på.

Hur ser du på ditt skrivande framöver när det gäller självbiografi/fiktion?
– Jag tänker aldrig mer skriva en självbiografisk bok. Hädanefter blir allt fantasibaserat. Så känner jag i alla fall nu.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.