Fantastiska första meningar i böcker

Redseconds är mitt namn och du kommer läsa mig varje vecka och ha ett fäste i ögonvrån.
Fascinerande? Skapar det funderingar? Precis som dagens rubrik lyder, är ämnet idag hur man skapar en fantastisk första mening i böcker i skrivande stund.
En gång var jag förkyld och hade inget bättre för mig än att tröstäta choklad och tycka synd om mig inför TV. Då gick det Oprah på femman, jag hade alltid starka åsikter om henne men som den poet jag är då hon pratade om böcker då bytte jag inte kanal.

Hon pratade om hur man vet en bra bok är, man tar fram en bok och läser den första meningen i bok, för det säger allt om boken.
Jag tänkte då, vilken utmaning alla författare och artikelförfattare har.
Konceptet med att skriva ”Det var en gång….” funkar uppenbarligen inte längre, för det är så vanligt, att det inte fascinerar folk längre… Men ”Once time” låter mycket bättre på engelska i böcker än på svenska. Det är intressant hur språk fungerar och hur olika språknyanser låter när det är precis samma sak och mening men har olika intryck på människohjärnan.

Oprah rekommenderade flera olika böcker med bra inledningsmeningar, flesta var böcker med snyfthistorier eller kärlekssagor som slutar illa eller tvärtom.
Jag skulle själv rekommendera, Anna Gabaldons böcker särskilt med mycket kärlek och värme rekommenderar jag första bok i triologin om Jamie Fraser och hans älskade Claire Fraser, Främlingen. Jag läste inte första meningen, när jag såg den i en bokhylla utan jag öppnade bokens mitt, och läste hur Claire försökte få ut Jamie från fängelset vid 1700 talet då hon själv är från runt 1944. Det fick mig att fundera, och det tog mig 3 sekunder innan jag tog upp min VISA kortet och betalade. Nu har jag alla böcker och väntar på boken del 7 som har premiärdagen 7 mars 2014.
Jag tror man ska skriva det man tror på och tankar, stå för det man skriver och säger. Då känner man kärlek bakom varje ordval och meningsbyggnad och framförallt ansvar.
Precis som Oprah sade, man vet då på ett ungefär om boken är värd att läsa.

Groda och glas / Redseconds

Oprah

 

 

 

 

 

(Oprah Winfrey, bild hämtad från Google)

Dela gärna:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.