Författare berättar

Över en vinterfika med Sylvia Lidén Nordlund

sylviaBerätta kort om dig själv
Jag heter Sylvia Lidén Nordlund och bor i Göteborg. Jag arbetar i egen regi på Amadora, med samtal och relationer i olika former. På min lediga tid skriver jag mest, läser spanska på SV, dansar finsk tango då och då samt umgås med vänner. Promenerar mycket och tränar en, eller helst två gånger per vecka. Min familj träffar jag så ofta tillfälle ges. När alla är samlade, blir vi elva personer runt bordet.

Bloggar gör jag på www.sylvialidennordlund.se

Hur fick du idén till din novell?
Jag försökte hitta en mindre vanlig vinkling på temat livsförändring och hade svårt att bestämma mig. Efter att ha läst en artikel där en mor berättar sin dotters historia i tidningen Metro visste jag precis vad temat skulle vara, och vad novellen skulle förmedla. Resultatet blev en berättelse med ett helt annat slut än artikelns.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet betyder många olika saker. Dels är det en uttrycksform där jag kommer djupt in i mig själv och får kontakt med saker jag glömt eller kanske förträngt. Varje morgon skriver jag tre A4-sidor om vad som helst som pockar på att komma ut. Tipset fick jag ifrån Julia Camerons bok Öka din kreativitet, en klassiker inom ämnet.
Skrivandet är också ett arbetsinstrument, när jag svarar på kundfrågor eller skriver informationstexter.
Skrivarkurser och andra skrivarsammanhang har gett mig en mängd nya kontakter och en del vänner för livet. Ett exempel är ”Laspalmasgirls”, gruppen där jag är en av fem kvinnor som träffades på Ann Ljungbergs skrivarkurs i Las Palmas 2013. En kurs som även var det riktiga startskottet för mitt författande utöver att ge mig dessa väninnor. Vi ses exempelvis på bokmässan och bor då hos mig. Senast sågs tre av oss på Skriv2016, Sveriges största skrivarkonferens, och bodde hos Monica i Solna.
Mitt skrivande är en kreativ aktivitet, där tiden försvinner när jag är inne i min fiktiva verklighet och skapar noveller eller skriver på min roman. Romanen om förskolläraren Mia som är alldeles för duktig i sina kollegors ögon och för sitt eget bästa, har jag hållit på med sedan 2013 och omarbetat i omgångar. Nu har den lämnat min famn och är ute i stora världen och väntar på att bli antagen av förlag. Och jag ska ta en paus till januari då jag börjar på del två av de tre planerade delarna.

Senast lästa bok?
Änglarna dansar i gryningen av Camilla Davidsson (En annan medlem i Laspalmasgirls.)

Vad är ditt favoritfika?
Eftersom jag nuförtiden äter gluten och mjölkfritt, är utbudet av fika begränsat. Jag har alltid älskat maränger. Turligt nog passar dessa in i min diet, gärna med mörk choklad en annan storfavorit.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Sylvia Lidén Nordlund medverkar med novellen ”Välsignat möte”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.