Författare berättar

Över en vinterfika med Sarah Larsson

sarah-larssonBerätta kort om dig själv
Jag heter Sarah Larsson, är 26 år gammal och kommer från Eskilstuna. Jag har alltid tyckt mycket om att skriva och har ett flertal skrivarkurser i bagaget, både sommarkurser och en ettårig skrivarlinje på Österlens folkhögskola. Just nu studerar jag Informationsdesign med inriktning Textdesign på Mälardalens högskola, en utbildning där fokus ligger på att designa information som är anpassad efter medier och målgrupp och där vi får skriva informerande, argumenterande, berättande och instruerande texter samtidigt som vi får lära oss grafisk formgivning. Tidigare har jag även skrivit krönikor, insändare och noveller för Livsmedelsarbetareförbundets tidning Mål & Medel, där jag berört några av de ämnen som jag brinner mest för; psykisk ohälsa, mobbning och fackliga frågor.

Hur fick du idén till din novell?
En viktig fråga för mig är psykisk ohälsa. Jag har själv lidit av utmattningssyndrom och depression och vet att vägen tillbaka är både lång och svår. Eftersom det fortfarande finns ett tabu kring psykisk ohälsa vill jag vara med och bryta det. Vi måste prata mer om det, det måste få vara okej och människor måste sluta se det som en svaghet. Att vara deprimerad och ha ångest är inte ett tecken på svaghet. Att man går in i väggen beror inte på att andra människor är starkare och klarar mer, det beror på att kroppen säger ifrån för att man har pressat den för hårt. När jag såg temat ”livsförändring” visste jag med detsamma att jag skulle skriva om just psykisk ohälsa. Jag vill ge ämnet en röst, visa att man inte är ensam och att det går att ta sig ur det, oavsett hur många återfall man har.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet har alltid varit ett sätt för mig att få utlopp för mina känslor och ett sätt att släppa taget om verkligheten. För mig fungerar skrivandet på samma sätt som böcker, när jag inte orkar hantera min egen verklighet är det skönt att få förlora sig i någon annans. Sedan har jag alltid tyckt om att skapa och hitta på berättelser och det har alltid varit enklare för mig att uttrycka mig i skrift än i tal. Skrivandet har också varit ett sätt för mig att göra min röst hörd, att förändra, påverka och beröra.

Senast lästa bok?
Arvet efter dig av Jojo Moyes.

Vad är ditt favoritfika?
En kopp kaffe, en kopp te eller en latte, gärna på ett kafé med ett skrivblock och en penna i handen, eller tillsammans med vänner under långa, regniga hösteftermiddagar.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Sarah Larsson medverkar med novellen ”I parken där snöflingorna dansar”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.