Författare berättar

Över en vinterfika med Rose Tillberg Mattsson

roseBerätta kort om dig själv
Född och uppväxt i en arbetarfamilj i Hallstavik, ett samhälle med ett stort pappersbruk.  Bodde också som liten hos mormor och morfar, två spännande människor, som betytt mycket för mig.  Många år studerade jag runt om i Sverige för att till slut hitta hem igen och bilda familj. Idag är jag leg. Gymnasielärare i svenska och textilslöjd, textilkonstnär och tar bl a uppdrag som konferencier. Vågar inte kalla mig författare ännu, men snart så.


Hur fick du idén till din novell?
Min novell är en fristående fortsättning på novellen i ”Över en höstfika”. Det var min man som sa att han blev mer intresserad av mobbarkaraktären Stigge än huvudpersonen Anna. Det gjorde att jag började spåna om honom och funderade hur han hade det som vuxen. Det blev novellen ”En papperspåse” med Stigge som huvudkaraktär och vi får följa hans livsförändring.

Vad betyder skrivandet för dig?
Skrivandet betyder otroligt mycket för mig, har alltid skrivit. På högstadiet hyrde jag skrivmaskin en månad i taget. Efter debuten år 2014 med en novell har jag jobbat målmedvetet med ett romanmanus, en trilogi. Nästa år kommer den första boken.  Jag skriver om starka kvinnor, utsatta flickor, märkliga människor kryddat med avundsjuka, bruksmentaliteten, härskartekniker, småsinthet, hämnd, skvaller och mycket humor och värme. Under ytan i ett brukssamhälle är det kvinnorna som styr.

Senast lästa bok?
Läser alltid flera böcker samtidigt. Precis läst ut ”Lustans tivoli” av Birgitta Backlund, ”Det förlorade landskapet” av Joyce Carol Oates och ”Den allvarsamma leken” av Hjalmar Söderberg.

Vad är ditt favoritfika?
Svart kaffe med Napoleonbakelse (måste vara hemkokt äppelsylt), gärna på Blixten´s Café i Hallstavik eller Bagarboden i Grisslehamn, som båda har trevlig personal. Kaffet ska vara svart, hett och med gratis påtår.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Rose Tillberg Mattsson medverkar med novellen ”En papperspåse”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.