Författare berättar

Över en vinterfika med Lisa Valtersson

lisa-valterssonBerätta kort om dig själv
Som ung sökande person spelade jag amatörteater, fiol till ett folkdanslag och slagverk i olika samba- och salsaorkestrar samt utbildade mig till musiklärare. Jag skrev texter som var viktiga för mig, varpå jag kasserade dem. I trettioårsåldern träffade jag mannen i mitt liv och vi fick tre barn. Jag omskolade mig till lärare i matematik och arbetar nu på Komvux. Mitt eget skrivande har genom livet anpassats till funktion: akademisk text under utbildningen, informationstext och sångtext i yrket. Snart flyttar mitt yngsta barn hemifrån och då kommer jag att få eget rum, både bildlikt och bokstavligt. Så nu har jag börjat spela fiol igen. Jag har också plockat fram min längtan att formulera mig och börjat skriva, enbart av lust och den här gången tänker jag behålla texten.

Hur fick du idén till din novell?
Jag träffar många unga vuxna, både mina egna barn och mina elever på Komvux. Det gör att jag funderar en del på relationer mellan generationerna, ungas bild av vad en äldre person innehåller t.ex. Samtidigt är jag själv dotter och i förhållande till min egen mamma känner jag mig väldigt ung. Jag ville skriva en novell som visade en nära och kärleksfull relation där de inblandade lärde sig något om varandra.

Vad betyder skrivande för dig?
Att skriva för mig är att utforska vad som händer mellan människor med utgångspunkt i att alla människors beteende går att förklara om man lyssnar till deras bevekelsegrunder. Det betyder inte nödvändigtvis att man sympatiserar med dem. Jag är särskilt intresserad av människor jag först inte begriper mig på. Att skriva för att andra ska läsa det tillför dessutom ytterligare en dimension till texten – hur den uppfattas. Plötsligt sker det en kommunikation: dels kan jag fantisera om hur andra tänker när de läser vad jag skrivit och dels lär jag mig något nytt när andra kommenterar det.

Senast lästa bok?
Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. Jag håller på med bok två nu, Hennes nya namn. Det känns förmånligt att få vistas i författarens värld i Neapel och lära känna personerna där. Jag är väldigt nöjd med att det finns fler delar i serien.

Vad är ditt favoritfika?
En stor mugg bryggkaffe med en liten skvätt mjölk. Till det gärna en hembakt kanelbulle med mycket kardemumma i degen.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Lisa Valtersson medverkar med novellen ”Återvändaren”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.