Författare berättar

Över en vinterfika med Kristin Andersson

kristin-anderssonBerätta kort om dig själv
Jag är 37 år och bor i Väse, ett litet stationssamhälle mittemellan Karlstad och Kristinehamn.

Vad betyder skrivande för dig?
För mig betyder skrivande ett sätt att få utlopp för min kreativitet men också ett sätt att lära känna mig själv. Jag har ännu inte skrivit så mycket berättande texter så jag blir förvånad varje gång över vad som dyker upp. Mitt skrivande präglas ofta av att på något sätt kliva utanför ramar och normer. Dels för att det är ett starkt drag hos mig själv att vilja utmana de normer som jag upplever som hämmande och dels för att jag genom mitt skrivande vill bidra till att läsaren kan få inspiration till att leka med tanken om att själv göra detsamma. När vi en dag summerar vår livsresa är det nog få som värdesätter sina ansträngningar att upprätthålla normer.

Hur fick du idén till din novell?
Precis som huvudpersonen i min novell jobbar jag som lärare, så en hel del inspiration har jag fått av min dagliga vistelse i skolan och de samtal som förs där. Novellen handlar om när bägaren rinner över i yrkeslivet och den känslan kan ju dyka upp i alla yrken. Somliga hanterar den genom att bita ihop och härda ut ett tag till medan andra använder känslan som drivkraft för att skapa förändring. Min huvudperson tillhör den senare kategorin. Hon har också ett stort nyvunnet intresse för krukväxter och inspirationen till det kommer nog av mitt egna inträde i akvaristikens värld. Vid årsskiftet skaffade jag nämligen det första av mina två akvarier och det var en härlig upplevelse att kliva in en helt ny hobbyvärld. Jag har verkligen lärt mig mycket på de månader jag har varit aktiv och det finns fortfarande massor kvar att lära.

Senast lästa bok?
Min senast lästa bok är Noel och den magiska önskelistan av Janina Kastevik som jag läser högt för mina elever som går i årskurs 5.

Vad är ditt favoritfika?
Mitt favoritfika består av rött te, ostfralla och något bakverk av kletig karaktär, som till exempel kolapaj eller chokladbiskvier. I teet ska det vara honung och mjölk och så ska det ha lagom temperatur för att drickas i ganska stora klunkar.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Kristin Andersson medverkar med novellen ”Grönt hjärta”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.