Författare berättar

Över en vinterfika med Dennis Ariton

Dennis AritonBerätta kort om dig själv
Jag är en medelålders, vit, kränkt man som inte vet vad jag ska bli när jag blir stor. Jag har sjuk, svart, Brittisk, galen, långsökt och vansinnigt dålig humor – om du frågar helt humorbefriade människor. Jag får ofta höra att jag måste vara Göteborgare. Annars kan man sammanfatta mig och min humor med att jag alltid leker med ord och dess betydelse.

Hur fick du idén till din novell?
Jag gjorde ett pass på mitt extrajobb och var då stationerad på ett fängelse för att punktbevaka en självmordsbenägen person. Eftersom egen elektronisk utrustning inte var tillåten innanför gallren så var det analoga nöjen som gällde. Och eftersom temat och förutsättningarna redan var satta och jag själv satt och detaljstuderade en cell så blev det som det blev. Natt i helvetet skrevs med papper och penna i ett fängelse.

 

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivande är en form av verklighetsflykt. Det är mycket lättare och roligare att skriva när jag känner mig inspirerad och orden flyter på än när det är på beställning. Jag är helt enkelt inte lika kreativ då.

Senast lästa bok?
Den senaste lästa boken var inte bara en bok, utan hela novellsamlingen på 7 delar av De 7 Dödssynderna. Att läsa 161 noveller av 23 författare tar så klart sin lilla tid, men det är väldigt givande att läsa varje författares samtliga sju noveller i ett svep. De som skrivit sammanhängande berättelser genom alla synderna har gjort det så himla bra.

Vad är ditt favoritfika?
En laktosfri varm choklad och tillräckligt ledig för att ha tid och ro att studera min omgivning.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Dennis Ariton medverkar med novellen ”Natt i helvetet”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.