Författare berättar

Över en vinterfika med Ann Hempel Pertman

annhempelpertmannBeskriv dig själv kort
Bohuslänning bosatt i Skåne med man och fyra döttrar. Skriver romaner om nätter och helger medan jag försörjer mig som programmerare på dagarna. Det jag skriver rör sig ofta om familjerelationer, eller relationer i allmänhet kryddat med kärlek.

Hur fick du idén till din novell?
Som halvtysk har jag alltid funderat över främlingsfientlighet och de psykologiska mekanismer som en gång gjorde att tyskarna tog sin väg under 30-talet. Klimatet har hårdnat i Sverige. Det skrämmer mig och min novell är ett sätt att bearbeta det. Jag kommer att bearbeta ett tag. Den stora romanen jag jobbar med är sprungen ur novellen Brandlarm.

Vad betyder skrivande för dig?
En av de stora glädjeämnena i livet är att skapa och skrivandet är en betydande del av vem jag är. Om jag varit bildkonstnär så hade jag målat det som ett porträtt med en bukett ur huvudet. Och vem vill inte ha en vacker och väldoftande bukett växande från hjässan?

Senast lästa bok?
Den som vakar om natten av Ann Patchett.
Gott om återblickar och budskap mellan raderna. Lite för sävlig för att passa mig här och nu i livet, men skickligt skriven och den dröjer kvar i tankarna.

Vad är ditt favoritfika?
Kladdkaka med grädde och en latte.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Ann Hempel Pertman medverkar med novellen ”Brandlarm”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.