Författare berättarÖver en fika kan allting hända

En viktig fika med Lisa Valtersson

Berätta kort om dig själv 
Jag har utbildat mig till och arbetat som lärare i musik och matematik. Som ung arbetade jag som slagverkslärare och spelade samba och salsa i orkestrar. När jag själv hade småbarn drev jag Stockholms första privata nattis. Jag har också skrivit artiklar om matematik och lärande i olika tidskrifter. På senare tid – alla tre barnen är vuxna nu – har jag börjat spela igen. Nu för tiden blir det mest fiol och folkmusik från olika länder. Jag har också börjat skriva skönlitteratur. Tidigare har jag publicerat två noveller på Ariton Förlag, i antologierna ”Över en vinterfika” och ”Över en sommarfika”.

Hur fick du idén till din novell? 
Jag håller på att skriva en bok som ska heta ”Körsång, Integration och Passion”, en inspirationsbok som handlar om hur vi vanliga människor kan välkomna våra nykomna svenskar genom körsång. Därför har jag rest runt i Sverige under våren och intervjuat passionerade körsångsledare och andra som är engagerade i hur vi är mot varandra. Jag har fått lyssna på många historier och några av dem har jag satt samman till en berättelse.

Vad betyder skrivande för dig? 
Att skriva är ett fantastiskt sätt att få reflektera över mänskligt varande. Egentligen finns det inga enkla frågor, allt beror på vilka sammanhang man vill se.

Jag är inte intresserad av enskilda sanningar. Det går tex inte att säga att ett specifikt minne som någon har är en absolut sanning. Istället vill jag använda allt som händer för att baka en ny historia som förhoppningsvis är sann på ett mer allmänt plan.

Hur sorterar du din bokhylla?
Böckerna står på olika sätt och i ett sammanhang som bara jag begriper. Det kan vara sorterat på författare på eller på ämne eller när jag köpt boken. Böckerna är gamla vänner; jag tittar på bokryggarna och minns vad de handlar om. Ibland minns jag inte och då sorterar jag om dem efter vilka jag ska läsa om igen. Sedan glömmer jag varför de står på det viset och kommer på något annat sätt att ha dem.

Hur viktigt är fika för dig? 
Fika är ett tillfälle att stämma av känselspröten till omgivningen, ett sätt att känna mig som en del av något större än min egen person. Att få lyssna och titta på andra människor som är viktiga för mig. Men även en fikastund med mig själv är berikande, en belöning för tex flera timmars skrivande.

Vad är ditt favoritfika? 
Nu för tiden blir det koffeinfritt kaffe, riktigt gott när jag har vant mig. Till det tar jag gärna en kanelbulle med mycket kardemumma som min dotter har bakat.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända“, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Lisa Valtersson medverkar med novellen ”Världskören ‘Tillflykten’ ”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.