Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Robert Lingstedt

Berätta kort om dig själv
Jag är tjugosju år, född och uppvuxen i Kristianstad i nordöstra Skåne, men arbetar sedan några år tillbaka i Helsingborg som lärare i svenska. Jag tror att jag med gott samvete kan beskriva mig själv som ödmjuk och snäll, en person som tycker om att hjälpa till snarare än att bestämma, i varje fall privat. Jag skämtar gärna och har i regel lätt till skratt, till och med när jag är sanslöst hungrig. Mina vänner brukar beskriva mig som ambivalent, men det vet jag inte riktigt om jag håller med om.

Hur fick du idén till din novell?
Jag satt på ett café i Helsingborg med en relativt tjock hög med elevtexter. Det gick inte särskilt bra, och den främsta anledningen till det var ett äldre par som satt alldeles intill mig. De sa inte mycket, men mannen såg irriterad ut. Kvinnan frågade honom varför. Allt mannen gjorde var att grymta lite när han sköt ifrån sig kanelbullen han endast tagit en tugga av. Därifrån kom idén, en man som hellre knöt näven och ingenting sa än klagade och fick vad han ville ha.

Vad betyder skrivande för dig?
Det är en väldigt svår fråga med ett enkelt svar: Mycket. Jag skriver ner saker för att minnas det till senare, jag skriver ner saker för att reflektera över vad jag gjort eller varit med om. Jag skriver ner saker för att det får mig att må bättre.

Hur sorterar du din bokhylla?
Enligt mig själv har jag precis alla faktorer i beaktande när jag ställer i ordning böckerna i mina hyllor. Enligt alla andra sorterar jag inte alls. Förmodligen har de mer rätt än jag. Pocket hamnar dock alltid på en egen hylla.

Hur viktigt är fika för dig?
Jag älskar fika. Jag lärde mig det väldigt tidigt. Var gång vi fick gäster, eller var gäster hos andra, vankades kakor och bullar. På kalas, släktträffar, utflykter och ja, egentligen varje helgeftermiddag också. Fika är för mig fortfarande synonymt med positivitet. Något lite utöver det vardagliga och vanliga, när man unnar sig.

Vad är ditt favoritfika?
Ett paket ballerinakex har en tendens att försvinna kvickt om jag får det i mina händer. Om du dykt upp med farmors hembakta gotlandsbullar hade jag dock ännu kvickare bytt bort varenda ballerinakex i världen. Många har försökt att följa farmors recept, men ingen har än så länge lyckats göra dem lika saftiga och perfekta.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Robert Lingstedt medverkar med novellen ”Kepsen”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.