Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Marika Gellerstam

Berätta kort om dig själv
Jag är 44 år och bor i Falun med man, två barn och två katter och jag jobbar inom IT.
Familjen trivs utomhus, vi är gärna i skogen på hösten och letar svamp och i skidbacken på vintern. Min kreativa sida får utlopp genom skrivandet, men jag gör också smycken av silverlera, arbetar i trädgården eller så hittar jag helt nya kreativa projekt som jag önskar jag hade mer tid att utforska.

Hur fick du idén till din novell?
Jag gjorde en övning som gick ut på att fortsätta skriva utifrån en första mening. Jag valde en som handlade om en person som var arg för hon var kär, och utifrån frågan ”varför var hon det?” växte novellen fram. Att googla sig fram till en slutsats över en kopp kaffe kändes helt naturligt i nutidens vardag.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är ett enkelt sätt att få en lugn stund i mitt eget huvud. Precis som när jag läser är det en utflykt från vardagen till någon annans liv, en annan värld. Men det är också en stor tillfredsställelse att få ut orden i huvudet, forma en perfekt mening, hitta rätt ord, oavsett om jag skriver brev, dagbok, novell, eller dokument på jobbet.

Hur sorterar du din bokhylla?
Min överfulla bokhylla sorteras i första hand efter ämne, sedan per författare och därefter i storleksordning.

Hur viktigt är fika för dig?
Fika är väldigt viktigt, en chans att ta en paus, en kopp kaffe, varva ner lite. På jobbet har vi bestämda fikatider och det ska mycket till innan man hoppar över dem, hellre en kort fika än ingen alls.

Vad är ditt favoritfika?
En kopp gott svart kaffe är det enda som behövs, och gärna i sällskap av mina vänner, det är den bästa formen av fika!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Marika Gellerstam medverkar med novellen ”Ellinor var arg”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.