Författare berättarÖver en fika kan allting hända

En viktig fika med Julia Mäkkylä

Berätta kort om dig själv
Mitt namn är Julia Mäkkylä, jag är 24 år gammal och kan snart titulera mig som logoped. Jag är född och uppvuxen i Finland i en svenskspråkig stad vid namn Närpes, men bor för tillfället i Japan. På min fritid läser jag gärna böcker, skriver, fotograferar och upptäcker nya ställen och människor.

Hur fick du idén till din novell?
Handlingen i min novell växte fram lite vart efter att jag skrev. Det brukar oftast bli så när jag skriver. Jag brukar först och främst skapa en karaktär och sedan låta en historia växa fram ur karaktären. Att min novell utspelar sig i Japan beror på att det är där jag har befunnit mig under den senaste tiden och låtit mig inspireras av omgivningen och människor här. Novellen består till stor del av metaforer, vilket är något jag älskar att använda mig av när jag skriver.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivande har under de senaste åren blivit något väldigt viktigt och speciellt för mig.  När jag skriver är en av de få stunder då jag kan stänga ut allt annat för en stund. Att kunna skapa platser och karaktärer utan gränser är, för mig, otroligt givande. Jag drömmer om att i framtiden få ge ut flera böcker.

Hur sorterar du din bokhylla?
Min bokhylla är, liksom mycket annat mitt liv, något kaotisk och mina böcker är oftast inte placerade i någon speciell ordning. Eftersom jag har synestesi händer det dock ibland att olika böcker får en egen “färg”, som jag sedan sorterar dem efter.

Hur viktigt är fika för dig? 
För mig innebär fika en paus i måsten och stress. En tid att stanna upp och andas och njuta. Med fullspäckade scheman är det svårt att pricka in solsemestrar och helgutflykter tillsammans med vännerna, men tid för en fika hittar man oftast om man vrider och vänder lite.

Vad är ditt favoritfika? 
Till fikat tar jag helst en kopp te tillsammans med choklad i valfri form.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända“, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Julia Mäkkylä medverkar med novellen ”På tal om påtår”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.