Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Alva Isaksson

Berätta kort om dig själv
Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har precis avslutat ett år på psykologilinjen i Buffalo, USA. Troligtvis kommer jag fortsätta min utbildning i Sverige till våren och planen är att i framtiden antingen kunna jobba med forskning inom psykologi eller som författare.

Hur fick du idén till din novell?
Under våren läste jag en kurs i social psykologi där vi lärde oss varför vi dras till folk som liknar oss själva. Jag hade detta i bakhuvudet när jag hittade tävlingen och bestämde att jag ville skriva en historia om två personer som på utsidan är så olika det bara går men som ändå blir vänner för att de har så mycket gemensamt under ytan.

Detaljen att huvudkaraktären är muslim och är rädd för att hon ska bli diskriminerad la jag in först efter att jag hade börjat på novellen. Det var en kvinna med slöja som gick förbi mig när jag satt och skrev och då bestämde jag mig för att min karaktär skulle ha rötter från något annat land än Sverige, främst för att jag är trött på att den mesta popkulturen främst cirkulerar runt vita människor. Medan jag skrev började jag tänka mer på alla fördomar folk i Sverige har och rasismen som blir mer och mer normaliserad i vårt samhälle och jag ville visa på att även om man är en praktiserande muslimsk ung kvinna och en gammal ateistisk vit man så kan det finnas gemensamma intressen och åsikter under ytan.

Vad betyder skrivande för dig?
Åh, det är allt för mig! Jag har skrivit långa liksom korta historier hela mitt liv. Redan innan jag ens lärde mig skriva brukade jag rita serier och berätta mina sagor på det sättet (exempelvis den där jag blir en del av brödraskapet i Sagan om Ringen och en annan om när jag räddar Junibacken från en ond prinsessa).

Hur sorterar du din bokhylla?
Vanligtvis har jag alla mina favoritböcker på en hylla, böcker jag redan läst och böcker jag inte läst på olika hyllor och de böcker jag ser mest fram emot att läsa på en hylla. För tillfället har jag dock flyttat runt mycket så allt ligger huller om buller i olika flyttkartonger.

Hur viktigt är fika för dig?
SÅ viktigt. Jag träffar vänner över en fika, tar fikapaus när jag pluggar och fikar utomhus för att njuta av solen. Om jag ska vara helt ärlig så blir det nog oftare än vad jag äter vanliga måltider …

Vad är ditt favoritfika?
Precis som för huvudkaraktären i min novell är det svart kaffe och kanelbullar!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Alva Isaksson medverkar med novellen ”En oväntad fika”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.