Författare berättar

Över en vårfika med Malin Wennerhult

Berätta kort om dig själv
Jag heter Malin Wennerhult är 43 år och bor i Hallstahammar med min man och våra tre pojkar. Till vardags är jag mellanstadielärare i Västerås i ämnena svenska, SO och matematik. Jag tycker om att fotografera, virka och sticka. Jag älskar att läsa högt och att berätta berättelser, både för mina egna pojkar, i skolan och i olika kyrkor. Det är underbart att se barn alldeles blickstilla och med tindrande ögon ta del av en spännande berättelse. Skrivandet har varit ett intresse ända sedan jag var barn och jag har fått några krönikor och reportage publicerade. ”Så vackert att det gör ont” är min första publicerade novell vilket känns väldigt roligt.

Hur fick du idén till din novell?
Jag ville ha en twist på slutet, något som gör att man får behov av att läsa hela novellen en gång till. Det var min utmaning och utifrån det funderade jag på vad jag skulle ha för tema. Jag valde ett ämne som berör mig. Vi har sjukdom i släkten och vet att det är tufft både för den sjuke och för de anhöriga och det ville jag förmedla i novellen. För att få till novellens miljö föreställde jag mig Lyrans café som ligger med utsikt över Mälaren vid Bredäng.

Är det viktigt att läsa böcker?
Ja, jätteviktigt. Jag vet inte vem jag hade varit utan alla böcker jag har läst. Som lärare i svenska märker jag vad bokläsandet gör med barnens ordförråd, förståelse och förmåga att tolka budskap. Deras eget skrivande påverkas också av hur mycket de läser själva. Personligen har böcker varit en tillflyktsort som jag har behövt. Det är fantastiskt att få bli uppslukad av en bok, leva mig in i andra människors liv, besöka andra platser och tider. Det är världar som jag har fått vistats i som jag inte hade fått uppleva annars.

Pocket, inbunden eller e-bok?
Inbundna böcker är så vackra! Men jag väljer nog ändå pocket. De är lättare att läsa i sängen, på stranden och i bussen. En pocket väger inte så mycket i väskan och det gör inget om den blir lite sliten och nött. Sen kan man lätt låna ut den till någon och det är inte hela världen om man inte får tillbaka den igen.

Vad är ditt favoritfika?
På våren är det en picknick till Österängarna vid Strömsholm tillsammans med min man och våra pojkar. Vi sitter på en filt och har packat korgen med kaffe med mjölk, kanelbullar och festis till barnen.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Malin Wennerhult medverkar med novellen ”Så vackert att det gör ont”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.