Författare berättar

Över en vårfika med Achillea Dahl

Berätta kort om dig själv
Jag är utbildad skådespelerska och driver teatergruppen Teater Fenestra i Stockholm. Anser att kultur är det bäst sättet att berätta saker och spelar gärna pjäser som handlar om sexism, rasism och HBTQ+ frågor. Tycker väldigt mycket om musik och jag spelar gitarr och piano och sjunger till det.

Pluggar psykologi på distans med inriktning ungdomar och psykiska problem. Jag brinner för att skriva om ämnen som skaver. Psykisk ohälsa är något som engagerar mig och som jag tycker det är otroligt viktigt att prata om. Det är det tysta folkhälsoproblemet som bara växer medan vi försöker lägga locket på. Det finns ett stigma kring att må dåligt och att skada sig själv som jag vill utmana. Ge en röst till personer som sällan blir hörda.

Hur fick du idén till din novell?
Att göra våld på sin egen person går helt emot evolutionens alla lagar om överlevnad. Ändå är det vanligt förekommande och mörkertalet är stort. Det vilar en skam över att göra något så destruktivt som att skada sig själv. Ett tabubelagt ämne där tystnaden stjälper mer än hjälper.

Den som har skadat sig själv vet att just där och då, fanns det ingen annan utväg. Självskadebeteende i sig är ett problem men det kan också vara är ett symptom på något värre, något större. Det är lätt att fokusera på det som syns utanpå, men det som måste uppmärksammas är det som känns inuti.

Är det viktigt att läsa böcker?
Jag tycker det är viktigt att läsa böcker för att hålla fantasin och förmågan att förlora sig i en historia, vid liv. Böcker är ett fantastiskt medel att skildra historier som annars inte blir hörda eller bidra med kunskap till ett ämne som det sällan talas om. Jag tycker mycket om att läsa böcker som har anknytning till verkligheten och med ett djupare budskap. Min absoluta favoritförfattare är Katarina Wennstam som lyckas blanda relationsdrama med fakta.

Pocket, inbunden eller e-bok?
Jag gillar pocket eftersom det är enkelt att ta med sig överallt och jag kan göra små noteringar i pappret. Markera meningar som jag tycker är vackra eller understryka något ord som jag fastnade vid.

Vad är ditt favoritfika?
Så länge choklad finns med i bilden så är jag nöjd!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Achillea Dahl medverkar med novellen ”Vad bomull kan rymma”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.