Författare berättar

Över en sommarfika med Rose Tillberg Mattsson

Berätta kort om dig själv
Jag är född och uppväxt i en arbetarfamilj i Hallstavik, ett samhälle där pappersbruket dominerade. Bodde också som liten hos mormor och morfar, två spännande människor som betytt mycket. Under många år studerade jag runt om i Sverige för att till slut hitta hem igen och bilda familj. I dag är jag leg. Gymnasielärare i svenska och textilslöjd, textilkonstnär och tar bl a uppdrag som konferencier. Vågar inte kalla mig författare ännu, men snart så.

Hur fick du idén till din novell?
När jag var elva år ville jag bli författare och min bok skulle heta ”Räven som åt upp horisonten”.  Jag skrev mycket under åren på mellan- och högstadiet och hyrde skrivmaskin en månad i taget för att renskriva alla berättelserna. Min novell med samma titel handlar om drömmen att bi författare, men i novellen är karaktären fjorton år gammal och fikar med mormor som också älskar att skriva.

Är det viktigt att läsa böcker?
Om du vill bli författare tror jag att det är mycket viktigt att läsa böcker! Mycket, ofta och i olika genrer. Själv läser jag mycket och har alltid gjort. Vi hade böcker i mitt barndomshem och vi läste och pratade om böcker. Biblioteket i Hallstavik var en guldgruva under uppväxten. Jag läser helst inbundna böcker men på resa vill jag ha pocket.

Mitt bästa fikaminne
Med mamma och nybakad mjuk pepparkaka som var lite lätt pudrad med florsocker. Vi satt på verandan på Tyskavägen en solig sommardag. Jag saknar henne så otroligt mycket.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 28 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Rose Tillberg Mattsson medverkar med novellen ”Räven som åt upp horisonten”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.