Författare berättar

Över en sommarfika med Mikael Borgman

Berätta kort om dig själv
Mitt intresse för ord och språk har alltid varit stort. Jag är nyfiken på hur språk används, alltifrån hur man kan förstå och beskriva ett ords betydelse ut språkvetenskaplig och språkfilosofisk synvinkel, till hur språk används för att ändra världen och ändra människors sätt att vara. Jag har en språkvetenskaplig och språkteknologisk utbildning i botten, men arbetar med IT som IT-chef på ett företag. Jag har alltid haft berättelser och historier surrande i huvudet, men först på senare år har jag satt en del på pränt, berättelser som surrat i mitt huvud i många år och det är en ny och spännande upplevelse att se sitt alster i den formen, det blir väldigt konkret.

Hur fick du idén till din novell?
Novellen kom till i bilen på väg till jobbet när jag lyssnade på P1 som rapporterar om de fruktansvärda förhållandena i krigets Syrien och jag funderade på vad som får människor att begå dessa vidrigheter och vad som är gemensamt för de som är beredda att åsidosätta all medmänsklighet för ett ”högre” syfte. Några glasklara svar finns naturligtvis inte, men jag hoppas jag lyckats ställa några frågor att fundera över i novellen.

Är det viktigt att läsa böcker? 
Oerhört viktigt. I böcker finns mänsklighetens samlade erfarenheter både rent vetenskapligt och teknologiskt men framförallt kulturellt. I böcker finns den erfarenhet som vi behöver för att inte göra samma misstag om och om igen, både som enskild människa i vardagen, men också för hela mänskligheten. Det låter kanske högtravande, men i praktiken är det lätt, se till att alla barn kan läsa och ge dem tillgång till bra bibliotek som har ett stort urval av böcker som skildrar världen från olika synvinklar. Resten löser barnen själva.

Pocket, inbunden eller e-bok?
Jag gillar pocket, de är smidiga och styrktåliga. De senaste åren så har jag lyssnat till fler böcker än jag läst, och det fungerar väldigt bra för de flesta genrer. Men jag kommer aldrig släppa pappret helt och hållet.

Vad din favoritfika?
Jag gillar allt kaffe som är gjort med omsorg och älskar bakat, helst grovdoppa och en del goda småkakor. Tårtor och bakelser kan jag vara utan. Men absoluta favoriten är en kopp gott bryggkaffe med mjölk och till det en hårdbrödmacka med ost och kaviar, avnjuten vid köksbordet en gråmulen lördagseftermiddag.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Mikael Borgman medverkar med novellen ”I morgonsoffan”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.