Författare berättar

Över en sommarfika med LiseLotte Divelli

Berätta kort om dig själv
Jag heter LiseLotte Divelli. I år firar jag 50 år på jorden. Jag har överlevt svåra trauman och står numera stadigt med båda fötterna på jorden.

Jag har tillsammans med mina barns pappa och hans sambo uppfostrat tre vettiga och vuxna unga män. Jag lever själv, inte ensam, med fokus på min hund, mina böcker, min rehab-träning, promenader och något som brukar kallas hushållsarbete.

Hur fick du idén till din novell?
Min novell ”För alltid försent” är baserad på en sann händelse som jag sedan utvecklade. Tanken på hur det blev för ”Karin” efter våra möten har alltid funnits inombords. Jag är den som Karin svärande kallar för flicksnärtan.

Jag ser det lite som en ynnest att få möjligheten att föra fram det som för alltid gick förlorat.

Vad betyder skrivandet för dig?
Skrivandet gör att jag kan andas. Den är min passion och min fantasi. Mitt jobb är att göra mina karaktärer rättvisa på bästa möjliga sätt, och det ansvaret tar jag väldigt allvarligt på. Det är enkelt att skriva en skaplig bok, men att verkligen ge den sitt allt, det är mitt jobb.

Är det viktigt att läsa böcker?
Jag har plöjt böcker från åttaårsåldern. Jag läste allt, och jag tror att jag läste mig igenom hela barnavdelningen på biblioteket. I efterhand har jag insett att för mig blev böcker en flykt från ett trassligt hem. Som tonåring läste jag alla tunga, svenska klassiker. När jag flyttade till London började jag läsa på engelska, något jag föredrar att göra även idag.

Ända sedan jag började skriva egna böcker har jag fått svårt att läsa andras, enbart för att jag per automatik redigerar och rättar. Inte för att jag anser att jag är bättre, utan för att jag inte kan njuta av boken på det sätt den förtjänar.

Vad är ditt favoritfika?
Allt med choklad, gärna kladdkaka, eller morotskaka med creamcheese-frosting.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 28 författare delar med sig av berättelser om livets mening. LiseLotte Divelli medverkar med novellen ”För alltid försent”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.