Författare berättar

Över en sommarfika med Karin Eberhardt Grönvall

Fotograf: Sebastian Grönvall

Berätta kort om dig själv
Skriver, sjunger, vandrar, seglar, reser, skriver lite till och njuter av livet. Med sjuttio levda år bakom mig har jag upplevt mycket, och ur mina upplevelser hämtar jag stoff till det jag skriver. En roman har jag fått utgiven – ”Hjärngrepp” – som gavs ut 2016. En novell har jag fått med i antologin ”Över en vinterfika” och nu byts årstiden ut till sommar, och i ”Över en sommarfika” har jag också med en novell. När jag inte skriver sjunger jag i två körer – just nu i tre, eftersom jag engagerat mig i SFI-kören i Skillinge, där Österlen-bor sjunger tillsammans med syrianer, iranier, peruaner, afganer, libaneser m fl. Pensionärslivet är hektiskt och innehållsrikt, tiden räcker nästan inte till till allt jag vill, men jag har i alla fall tid att vara aktiv i föreningslivet i byn också. Livet är härligt!

Hur fick du idén till din novell?
Idén till novellen fick jag när jag funderade på temat – meningen med livet. Svaret tyckte jag var självklart, men hur skulle jag förmedla det i novellform? Då dök Berit upp. Det vill säga, en mening kom för mig: ”Äldre kvinna spårlöst försvunnen” och då föll bitarna på plats. Hon hette Berit, tänkte jag, och resten gav sig självt.

Är det viktigt att läsa böcker?
Vikten av att läsa böcker kan inte överskattas. Jag slukade alla böckerna i det lilla skolbiblioteket på rekordtid, och sedan dess har jag alltid minst en bok på gång. Jag får perspektiv på tillvaron genom att läsa, jag tar del av människoöden, ”reser” till fjärran länder och berikar mitt liv med allt som goda berättare förmedlar.

Pocket, inbunden, e-bok eller ljudbok?
Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men pappersböcker är speciella. Jag tycker om att bläddra i dem, se texten framför mig. E-böcker har jag aldrig läst, men ljudböcker har jag alltid på gång. Då betyder rösten mycket. En dålig uppläsare kan få mig att sluta lyssna, medan de som har förmågan att dramatisera och försöka återge författarens intentioner lockar. I pappersböckerna får min egen fantasi spelrum. Där skapar jag mig en helt egen bild av hur personer och miljöer ser ut. Båda sätten att läsa uppskattar jag.

Berätta om ditt bästa fikaminne
Mitt bästa fikaminne……det har jag många eftersom jag älskar kaffe. Jag  väljer ett minne, som kommit att betyda mycket för mig. En ruggig marsdag stod jag utanför Pedersens café på Storgatan i Simrishamn och väntade på en man jag aldrig träffat förut. Med snabba steg och ett stort leende närmade han sig mig och överlämnade en röd ros. Han tog en napoleonbakelse och jag en äpplebulle (Pedersens äpplebullar är outstanding!) till kaffet och så satt vi och pratade tills caféet skulle stänga. Han heter Jacob och blev min man i en sal på Glimmingehus i juli 2009.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Karin Eberhardt Grönvall medverkar med novellen ”Äldre kvinna spårlöst försvunnen”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.