Författare berättarÖver en sommarfika

Över en sommarfika med Ewa Broberg

Berätta kort om dig själv
Jag är en vanlig, fast ovanlig, fembarnsmamma som älskar att läsa, skriva och titta på film.

Jag flyttade mycket när jag var liten, men sedan drygt tjugo år bor jag i Motala, där jag även jobbar som sjuksköterska. Sedan november 2016 driver jag också Marwa Förlag.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till Södergök fick jag när jag satt och funderade över temat till antologin – meningen med livet. Jag skriver vanligtvis inom genren fantastik, så att bygga upp berättelsen kring Döden föll sig naturligt. Jag föreställde mig att Döden kan ”sin sida”, men att hen rimligen borde vara rätt nyfiken på vad som händer innan döden.


Vad betyder skrivande för dig?
Allt! Jag skriver hela tiden! Eftersom jag är en riktig dagdrömmare, dyker det ibland upp små guldkorn som måste skrivas ner. Jag är alltid utrustad med något att skriva på. Min smartphones anteckningsapp är min bästa vän!

Är det viktigt att läsa böcker?
Jag vill påstå att allt läsande är viktigt, av flera skäl. Genom läsandet tillåts du färdas till platser du aldrig tidigare sett. Du får ett rikare språk, men även en social kompetens. Allt läsande är bra, och det är lätt att glömma att det finns många olika sätt att läsa på idag. Det är många som klagar på att barn och ungdomar inte läser, utan ”bara hänger framför datorn”. Men även där plockar du upp språk och sociala koder.

Vad är ditt favoritfika?
Jag är egentligen inte mycket för sötsaker, men jag har en svaghet – jag är löjligt förtjust i mazariner!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Ewa Broberg medverkar med novellen ”Södergök”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.