Författare berättar

Över en sommarfika med Elisabeth Magnusson Rune

Berätta kort om dig själv
Jag är en utbränd civilekonom som äntligen insett att jag ska satsa på min gamla dröm om att ge ut böcker. Efter en lång karriär känns det som att nu räcker det – det är dags att byta inriktning i livet. Jag har alltid tyckt om att skriva och fotografera och många är de manus som finns i mitt huvud. Min själsliga ro finner jag i skog och mark (biologutbildad som jag också är) eller i trädgården, alltid med min fyrbente vän runt benen.

 

Hur fick du idén till din novell?
Jag är en stor iakttagare av min omgivning och studerar människors beteende och funderar mycket på varför vi människor gör som vi gör. Vad driver oss. Hur tänker – eller inte tänker – vi. Och framförallt, hur mycket bär vi med oss från vår barndom – en period där vi påverkades mycket av våra föräldrar. Och hur påverkades de i sin tur av sina erfarenheter, som sedan spillde över på oss barn. Hur mycket är arv och hur mycket är miljö. Hur mycket kan vi styra över själva, i slutändan. Kan vi ens styra.

Är det viktigt att läsa böcker?
Det går inte att uttrycka hur viktigt det är att läsa. Om det sedan är böcker, tidskrifter, kompendier, artiklar, hemsidor – det tror jag inte är så viktigt egentligen. Och vad man läser tror jag inte heller är så viktigt. Det viktiga är att man läser. Det är väldigt individuellt vad vi människor tycker om att fördjupa oss i. Men att över huvud taget läsa ger kunskap. Och kunskap är roligt. Och kunskap ger makt.

Pocket, inbunden eller e-bok?
Personligen vill jag gärna ha en fysisk bok i handen. Är det en bok med mycket bilder känns en inbunden mer inbjudande än en pocket, som jag skulle välja om det bara var text. E-böcker ser jag en fördel med om man inte vill ha begränsningen som en bok ger. Till exempel på resande fot när man måste prioritera vilka saker man måste ta med, av vikt- och platsskäl.

Vad är ditt favoritfika?
Min favoritfika är en stor kopp lagom tempererad kaffe latte med vaniljsmak. Att man kan börja dricka den med en gång man får den i handen, känns viktigt för mig. Jag vill inte behöva läppja – jag vill klunka i mig. Och det behövs inget tilltugg till.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Elisabeth Magnusson Rune medverkar med novellen ”Arvsyndens slutbetalning”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.