Författare berättar

En insikt kommer sällan ensam – Malin Lundskog

Av Malin Lundskog

I fantasin har Malin rest mer än jorden runt på mindre 80 dagar flera gånger om. I verkligheten har hon i hela sitt liv hållit sig i samma stadsdel i Göteborg, med några få avstickare. Malin är hälsokreatör i sitt bolag Hälsa mera med en bakgrund som samhällsinformatör. Sin skrivarkarriär startade hon i 5-årsåldern med att skriva om myror, fortsatte vidare till att föra skriftlig statistik över Ingmar Stenmarks alla världscupsåk, gick sedan över till dagböcker och skriver numera regelbundet om hälsa i bl.a. Allt om företagande och driftig.nu. Malin bloggar varje dag, diskuterar vikten av hälsa via sociala medier och gör genom ”En insikt kommer sällan ensam” debut som utgiven författare. För byrålådan skriver Malin om livet, på bloggar och i artiklar skriver hon om hälsa ur många olika perspektiv och samlar samtidigt karaktärer, miljöer och situationer till en skönlitterär debut…

MalinLundskog-325-244Min favoritförfattare är oftast den som har skrivit boken jag läser just nu, därför blir mitt svar Haruki Murakami med boken ”Vad jag talar om när jag talar om löpning”. Jag har läst fler böcker av honom och fascineras av hans sätt att skriva som gör att jag tycker att jag känner honom. Som ett samtal med en vän där orden svävar mellan smått och stort, nära och långt bort. Fick jag chansen skulle jag fråga honom var/hur hans tankar om de udda personligheter och det utanförskap han ofta speglar kommer till.

Om jag hamnar på en öde ö och tvingas leva där tar jag för givet att det inte är för evigt, så allra helst tar jag med mig en skrivbok (och en penna!) för att skriva ner det som händer både utom och inom mig. Det kan ju bli min hittills största chans att skriva min första roman! Skulle jag välja en bok som redan är skriven att ta med mig blir det någon av Barbro Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang-böcker för att få skratta och också få hjälp med att se möjligheter i min situation.

Skrivandet kräver sammanhängande tid, vilket är något de flesta av oss inte får i överflöd utan behöver skaffa. Ta reda på när på dygnet du har din bästa skrivarstund, schemalägga skrivandet efter det och tala om för omgivningen att skrivandet är en viktig del av livet. Jag själv finner någon slags skrivar-ro i tystnaden och ensamheten tidigt på morgonen och går upp kl 5 för att sätta fart på tangenterna.

De morgnar då jag inte får fart på tangenterna tar jag en morgonrunda i löparspåren eller på promenadvägarna. Fysisk rörelse är ett kanonbra sätt att få tankarna att släppa loss. Hjärnan har visst svårt att göra något annat än att tänka framåt när vi rör oss framåt, så löpningen eller promenaden gör susen. Det är också så att träning drar igång endorfiner som får oss att må bra, mår vi bra är vi lyckliga, är vi lyckliga är vi mer kreativa, så… löpning är en win-win för både kropp och knopp! Men: det kan faktiskt räcka att ställa sig upp och skriva istället för att sitta. Ibland tvingar jag mig att flödesskriva, utan att tänka på meningsbyggnad, stavning och logik i det jag skriver. Jag låter orden flöda fritt en stund och ofta ger det mig en skjuts åt rätt håll.

Vill du prata insikter, hälsa, Bruce Springsteen, löpning eller andra viktigheter når du Malin på malin.l@halsamera.se och via www.halsamera.se där bloggen finns.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Malin Lundskog medverkar med novellen ”En insikt kommer sällan ensam”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.