Författare berättar

Över en fika med Ylwa Karlsson

Av Jenny Jacobsson

Hej Ylwa! Berätta lite om dig själv. Vem är du?
En svår fråga att svara på. Beror på hur ärlig jag får vara. För om jag ska vara riktigt ärlig så blir det ungefär så här:
Kvinna 40 +, singel. Jag har aldrig haft ett fast arbete i hela mitt liv utan gått mellan utbildningar på olika nivåer, säsongsjobb, timanställningar och arbetsmarknadsåtgärder av olika slag. Till sist brakade jag ihop fullständigt. Jag har nu inte haft någon inkomst på tre år. Överlever tack vare min mammas bistånd. Samhället har jag förlorat förtroendet för. Men jag har slutat upp att be om ursäkt nu. Jag tror det finns många i liknande situationer. Det är lättare att hamna utanför än vad många tror.

Hur kommer det sig att du började skriva?
Jag började skriva för att få någon ordning på mitt liv och för att ha något vettigt att göra. Det var den sista dröm jag hade kvar: att bli författare. Förutom att jag inte har tjänat några pengar så har jag haft en viss framgång och mår bättre nu. Men om jag kommer bli författare ”på riktigt” är något som framtiden får utvisa.

Du har skrivit novellen ”En kopp te med extra allt”, berätta om novellen.
Novellen handlar om en tjej i en situation som liknar min egen: hon har på grund av omständigheter hon inte riktigt har kunnat styra över isolerat sig och har mest kontakt med andra människor över nätet. När hon vågar sticka näsan utanför dörren hoppar människor på henne för hur hon ser ut. Vi lever i ett väldigt ytligt samhälle där det inte är lätt att vara annorlunda. Även om berättelsen inte är självbiografisk så bygger den på erfarenheter som jag har haft genom åren.

Hur har din väg sett ut fram till idag vad det gäller skrivandet och författarskapet?
Jag har alltid tyckt om att skriva, men under många år ville jag hellre bli skådespelare än författare. Jag tycker om att stå inför en publik och har utbildat mig i muntligt berättande. Det var faktiskt det som fick mig att börja läsa och skriva noveller.
När jag väl började satsa på skrivandet tog det ett tag innan det började lossna på allvar. Det blev den berömda ”ketchup-effekten” när min kreativitet släpptes loss: allt kom på en gång! Jag bara skrev och skrev, skickade in till tävlingar, med mycket varierande resultat.

Har du tips och råd till andra som vill skriva en novell?
Läs många noveller! Och skriv sådant som du själv vill läsa! Då blir det bäst!

Var hämtar du inspirationen ifrån?
En hel del kommer från mina egna erfarenheter. Annat kommer från tidningar, böcker, TV, film, teater, nätet med mera.

Skriver du på någonting nytt?
Jag har alltid några noveller på gång. Tyvärr har jag ibland så många idéer att jag har svårt att bestämma mig för vilken novell jag ska börja jobba med först!

Vad händer i ditt liv just nu?
Jag håller förstås på att planera inför min fikarelease den 24 november. Utöver det så är det några novelltävlingar som har deadline framöver och som jag tänkte skicka in bidrag till. Under NaNoWriMo ska jag börja skriva på en novellsamling.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Ylwa Karlsson medverkar med novellen ”En kopp te med extra allt.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.