Författare berättar

Över en fika med Susanna Björnberg

Av Catrine Tollström

Susanna Björnberg jobbar till vardags på Science Fiction-bokhandeln i Göteborg. Hon har skrivit så länge hon kan minnas och då helst skräck och deckare. I ”Det är bra så, tack” får vi en inblick i ett förhållande på avgrundens rand men också en begynnande nystart.

 1. Susanna BjörnbergVad skriver du när du inte skriver noveller?
  När jag inte skriver noveller så skriver jag romaner. Det har hittills blivit en fristående skräckroman, samt sju delar i en deckarserie med skräckinslag. Jag har även en aktiv blogg på http://susannabjornberg.wordpress.com
 1. Hur fick du idén till den novell som antagits till antologin “Över en fika”?
  Idén till novellen kommer ifrån min serie. Huvudpersonen i den är Jens Holm, som också fick bli huvudperson i novellen.
 1. Vad är det bästa med att skriva?
  Det bästa med att skriva är att man får skapa sin egen värld, att man kan utsätta sina karaktärer för vad som helst och sedan låta konsekvenserna komma.
 1. Beskriv din stil som författare eller nämn något som kännetecknar dina texter.
  Min stil skulle jag nog beskriva som eftertänksam då jag tycker om att låta saker få ta tid och utvecklas, därmed inte sagt att jag inte kan uppskatta när det går fort. Jag vill hellre beskriva en karaktärsutveckling än att tvinga in massa bakgrundshistoria.
 1. Vad läser du helst själv?
  Själv läser jag helst skräck, fantasy eller superhjälteserier. Något av det bästa jag har läst är Johan Theorins Ölandkvartett som har färgat mitt skrivande väldigt mycket. Då det kommer till superhjälteserier är Batman min stora favorit, men jag läser också gärna serier från mindre förlag, som Supurbia, och Marvelserier, ex. X-Factor. När jag väl har börjat kan jag nörda i timmar på ämnet.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Susanna Björnberg medverkar med novellen “Det är bra så, tack.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.