Författare berättar

Över en fika med Mirjam Lindahl

Av Fru Annica Andersson

Mirjam LindahlMirjam Lindahl bor i Linköping tillsammans med man, tre barn och en hund. Att skriva är något hon alltid tyckt om men inte arbetat med, förrän det senaste året. Innan skrivandet fick ta mer plats arbetade hon som Florist och som ekonom men nu har hon bytt spår i livet och läser en skrivarkurs på Österlens folkhögskola, vilket har hjälpt till att utvecklas i skrivandet. Inte nog med den gyllene skrivådran, hon har också ett stort intresse i musiken. Mirjam är en väl anlitad sångerska på begravningar, bröllop, musikkafeer och hon anlitas också som solist på konserter. ”Sången är ett sätt attt hjälpa någon, att sjunga ger kraft både åt mig och åt dem jag sjunger för. Det viktigaste är att lägga sin själ i att ge ett fint uppträdande”. Hon sjunger visor, jazz, klassiskt, pop eller vad som önskas av publiken. Favoritlåten är Eva Cassidys version av ”Over the rainbow”. Andra favoriter är ”Som en bro över mörka vatten” och ”Min plats på jorden”. Skapartalangen Mirjam får alltså flera utlopp både i ord och toner.

I sina texter är målet att locka fram undertoner som bjuder in till eftertänksamhet och skapar insikter. ”Idag är vi alltför många som dömer andra utan att förstå att var och en har sin kamp att vinna. Det finns så mycket inom oss som inte syns. Många av oss visar inte så mycket av vårt inre. En som synes vara stark, kan visa sig svag och tvärtom.

Jag hör att hon funderar när vi talas vid i telefonen. ”Om vi lidit tillräckligt längre kommer gråten”. Mirjam vill gärna se att vi har en större ödmjukhet för andra och för livet. Varför är vi rädda för att få veta att någon inte mår bra?

Mirjam älskar att skriva och läsa, så har det varit så ända sedan barndomen men inte var väl författare ett ”riktigt” yrke? Nej, ett riktigt jobb var bättre att satsa på. Nu har i alla fall hennes längtan efter skrivande stillats, hon har börjat skapa med orden. ”Många gånger är skrivandet en ventil för eftertänksamhet, ro och utveckling”.

På skrivarkursen fick hon tips att lämna in novellen ”Bortom” till Aritons Förlag och i bara farten skickade Mirjam också in ett bidrag till Mörkesdottir förlag, ”Det är så vi måste jobba”.

Nu blickar Mirjam framåt och hon har valt att läsa ytterligare två terminer på Österlens folkhögskola eventuellt kan det bli någon annan högskolekurs inom området skrivande. Ett nytt spår har också vuxit fram, att arbeta som borgerlig begravningsofficient. Målet hon har är är att hjälpa människor, personligt och engagerat, så den får en möjlighet att minnas med tröst och glädje. Mirjam känner sig nöjd när de sörjande kan gå vidare med lättare hjärta.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Mirjam Lindahl medverkar med novellen ”Bortom.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.