Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Joakim Szczypinski

Berätta kort om dig själv
Mitt skrivande tog fart sommaren 2015, då jag beslutade mig för skicka in en fantasyberättelse till en antologitävling. Jag blev ordentligt biten och fortsatte att skriva. Sedan dess har det blivit åtskilliga noveller om bland annat skräck, fantasy, science fiction och vardagsrealism. Tycker även om att skriva poesi. I maj i år blev jag för första gången publicerad, i förlaget Catahyas SF-antologi Efter slutet, med min novell “Terapeuten.”

Min familj består av min fru Martina och min styvson Jonathan. Jag är utbildad arkeolog och har studerat på socionomprogrammet. Även jobbat inom kriminalvården. Jag är 42 år och bor i det natursköna Jonsered utanför Göteborg.

Hur fick du idén till din novell?
Hmm. Jag har alltid varit intresserad av människans förhållande till teknik och man kan med rätta påstå att jag är lite av en sciencefiction-nörd. I takt med att den tekniska utvecklingen accelererat allt snabbare har en viss oro över att maskinerna ska ta över spritts över jorden. Det är denna rädsla jag tagit fasta på och som är premissen för min novell.

Hur sorterar du din bokhylla?
En blandning av milt kaos och pedanteri! Vissa samlingar, såsom Tolkien och Lovecraft, har en framskjuten, väl sorterad och förnäm position i bokhyllan. Andra böcker har tyvärr inte rönt samma öde och förtjänar definitivt en bättre och mer enhetlig placering.

Vilken är din mest heliga plats?
Ett kloster i norra Skottland, Pluscarden Abbey. När jag 2012, under en tid av sökande efter klarhet och mening i mitt liv, gjorde en sökning på internet fann jag detta fantastiska ställe. Jag spenderade en vecka på klostret och fann där mycket mer än jag någonsin kunnat ana. Klostret och dess omgivningar besitter en stillhet och helighet som knappt går att klä i ord. Det är som om tiden står still när man är där.

Vad är du mest rädd för?
Människans nyckfullhet. Vi är alla kapabla till så mycket godhet, men ändå faller vi i fällan gång efter annan. Man kan tycka att det vore det simplaste av ting, att enas över våra illusoriska gränser, men så länge rädsla råder i människans sinnen är det svårt att bygga broar som är helt hållfasta.

Vem fikar du helst med?
Min fru helt klart! Den enda i hela världen som jag kan fika med 24/7!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Joakim Szczypinski medverkar med novellen ”Den sällsamma viskningen”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.