Författare berättar

Över en fika med Jenny Jacobsson

Av Ulrika Alenfelt 

 Hej Jenny, berätta lite kort för oss, vem är du?
– Jag är en tre barns mamma som älskar att skriva.

Jenny JacobssonDu är aktuell med novellen Om jag var min vän, vad handlar den om?
– Den handlar om två unga tjejer som utmanar varandra på olika saker. Vad utmaningen blir får ni läsa i novellen.

Du har publicerat flera noveller tidigare också. Vad är det som lockar med att skriva just noveller?
– Jag gillar det korta formatet. Noveller är lätta att ta till sig som läsare eftersom man ofta hinner läsa en novell i väntrum, på tåg eller bussar. Till och med på en lunchrast kan man hinna med ett par stycken. När man skriver romaner är det kul att ibland variera sig med en kortare historia.

Nyligen debuterade du med din roman I ditt kvarter- händer saker du inte ser. Så nu är du både romanboksförfattare och novellist. Hur känns det?
– Det känns alldeles underbart. Det är ju romanförfattare jag alltid drömt om att bli. En rolig detalj är att romanen föddes ur en novell jag skrev tidigare i år.

När började du skriva?
– Det beror lite på. Jag har skrivit hela livet, satt på mitt flickrum när jag var 10 år och skrev korta berättelser. Men jag började skriva på allvar runt 2011.

Vad är det bästa med att skriva?
– Verklighetsflykten såklart. Det är härligt att leva i en fantasi och att dessutom få skapa den själv och forma den precis som man vill. Jag blir lycklig av skrivprocessen.

Var befinner du dig helst när du skriver?
– Helst hemma ensam i tystnad.

Blir det fler böcker? Vad arbetar du med just nu?
– Det blir absolut fler böcker. Jag skriver på manus fyra nu. Sen gäller det att hitta förlag som gillar det man skriver.  

Har du något tips för att bota skrivkramp?
– Faktum är att jag peppar, peppar aldrig har drabbats av det, men mitt råd skulle ändå vara ”sätt dig ner och skriv” men kanske på något helt annat under ett tag. Tror att proppen släpper då.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad vill du uppnå som författare?
– Storverk! Skämt å sido. Mitt mål är att leva på skrivandet och jag vet att det är oerhört svårt att göra det och att det är få förunnat. Men det går, bara man bestämmer sig och jobbar mot det. Siktet är inställt.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Jenny Jacobsson medverkar med novellen ”Om jag var min vän.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.