Författare berättar

Över en fika med Fru Annica Andersson

Av Mirjam Lindahl

Att Annica Andersson är infödd västgöte går inte att ta miste på. Med ett inbjudande leende, som hörs hela vägen genom telefonluren berättar hon om sig själv på härlig västgötska.

Annica AnderssonAnnika är femtiosex år och bosatt i Hjo, alldeles intill Vättern. Så nära att hon kan sitta i sin trädgård och plaska med fötterna i det klara, kalla vattnet. Samtidigt har hon bara hundra meter till stadens torg. En småstadsidyll med andra ord. Hon är mamma till tvåvuxna barn och tittar då och då efter grodan som kanske kan förvandlas till drömprinsen (eller mannen med potential, helt enkelt!)

Skrivandet tog fart för tio år sedan, när en bekant sa till henne: “Du som är så klok, och dessutom kan skriva; Du borde skriva en bok!” Orden grodde ett tag i henne. Växte. Efter ett tag hade Jante fått sin match och hon tog tag i saken och skrev en tankeväckarbok som snart utökades med tre till, därefter skrev hon romanen ”Mod. Förra sommaren färdigställdes en bok ”Utmaningen” med utmaningar för att på trettiosex dagar nå en varmare relation. Till produktionen läggs löpande noveller och essäer som hon ger ut på det egna förlaget, “Fru Andersson Förlag”.

Annica vill skriva texter som berör. “Det ska finnas ett budskap för den som vill hitta ett” säger hon. I böcker och föredrag delar hon med sig av sina erfarenheter och insikter. “Det är mitt sätt att göra skillnad.”

Det känns ungefär som om vi sitter vid samma fikabord och pratar, fast vi befinner oss på varsin sida Vättern. Vi har aldrig träffats innan, men Annica är lätt att prata med. Samtalet flyter på om stort och smått. Om livets kringelikrokar, om vardag och drömmar. En av Annicas drömmar är ju naturligtvis att så småningom kunna leva på skrivandet. Till dess tar hon hjälp av siffrorna. Som nybliven egenföretagare med konsultfirman Ekonomibyrån får hon nytta av sina erfarenheter som revisor.

I somras gick Annica en kurs i bokbinderi och för tillfället ägnar hon fritiden åt att  binda in sin senaste novell “Anna den tredje”. Med Ellen Keys böcker som förlaga binder hon in på riktigt gammeldags vis. Ett jobb som kräver både noggrannhet och koncentration. “Det är hundra procent hantverk, som motvikt till en digital värld!” skattar Annica. “Det är som terapi. Och fint blir det!”

Just nu går hon i väntans tider, för att se om hennes senaste manus kan vinna gehör hos något större förlag. Det är en framtidshistoria, ”Sommaren 2124” som handlar om hur det blir att leva i Sverige om drygt hundra år. Hittills har den har fått gott betyg av sonen, som är en mycket kritisk läsare, så vi håller tummarna!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Fru Annica Andersson medverkar med novellen ”Konditori Sultan.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.