Författare berättar

Över en fika med Eva Ullerud

Av Erika Chotai

Redan i nuläget har Eva Ullerud utkommit med två deckare, en barnbok och en novellantologi. Fler böcker, framför allt antologier, är på väg… Hon är 60 år och arbetar som ekonomichef, parallellt med att sina heltidsstudier på Författarskolan vid Lunds universitet.

Eva UllerudVarför ville du vara med i antologin Över en fika?
– Roligt tema, gillar skrivartävlingar och – framför allt – så roligt att kunna samarbeta i en antologi. Det har blivit en del novellskrivande på utbildningen i Lund och jag gillar noveller. Jag har också fått förmånen att vara en av 46 författare i BULT, Barn och ungdomssektionen inom Sveriges Författarförbund, som gemensamt handskriver en barnbok i form av en stafett.

Boken som de skriver nu Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet har redan sålts till förmån för Musikhjälpen 2013.
– Det är fantastiskt att kunna hjälpa andra med sitt skrivande. Min barnbok, Vitt och Kallt sa Bonnie Katt, har sålts till förmån för hemlösa katter i KKS shop.

 

Vad har du för framtida drömmar gällande ditt skrivande?
– Att bli bättre, bli riktigt bra. Att kunna skriva boken om min svärfar, om hur han som barn deltog i motståndsrörelsen i Norge under kriget och kom till Sverige som flykting. Jag vill fortsätta skriva inom flera genrer. En del berättelser passar bäst i diktform, andra som noveller, romaner, essäer eller kanske sagor. Mångfald behövs även i skrivandet. 

En fackbok om ledningssystem för företag, har Eva länge tänkt skriva, men den har ännu inte blivit av. Och så har hon nyligen sänt in ett bidrag till en bok i Gaza och Västbanken, som ska stimulera läsningen hos palestinska barn.
– Så att barnen ska få annat än bomber att tänka på och kunna behålla sin fantasi.

 Vad har du skrivit om denna gång?
– Ett syskonpar som träffas på sin morbrors begravning. Oväntade saker dyker upp under deras samtal över begravningskaffet.

Vad fick dig att skriva den novellen?
– Jag skrev den först som en kort pjäs och den framfördes, tillsammans med andra, på författarskolan av skådespelare.

Vad är viktigast när du skriver, vad får dig att känna dig nöjd med något du skriver?
– När jag får kontakt med karaktärerna, när de blir levande för mig.

Hur ser ditt förhållande till själva språket ut?
– Om en målare behöver pensel och färg så behöver en författare skrivutrustning och språk, så det är förstås viktigt. 

Eva tycker att språket i sig är spännande:
– Jag håller på med en längre essä om det skrivna språkets ursprung. Det har funnits längre än man tror. Som barn älskade jag sagor. Min pappa brukade hitta på egna och berätta medan mamma läste ur böcker. Många av böckerna innehöll rim och det fastnade jag speciellt för. Jag kan fortfarande en hel sagobok utantill som jag lärde mig, på rim, när jag var fyra. Därför tycker jag också mycket om att skriva på rim och det har jag använt i ett par barnböcker. Lennart Hellsing är en favorit.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Eva Ullerud medverkar med novellen ”Begravningskaffet.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

2 thoughts on “Över en fika med Eva Ullerud

  • Tack för en fin intervju och artikel Erika!

    Svar
  • EvaUllerud Tack själv, Eva!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.