Författare berättarÖver en fika i Svea Rike

Över en fika med Achillea Dahl

Berätta kort om dig själv
Jag är utbildad skådespelerska och driver teatergruppen Teater Fenestra. Läser en kandidat i psykologi på distans och sysslar mycket med musik. Har alltid haft skrivandet som ett sätt att  förmedla känslor och bearbeta svåra upplevelser. Min förhoppning är att jag når ut till någon som känner igen sig och lyckas sätta namn på det de tror att de är ensamma med att känna. Samt ge en inblick till alla dem som inte har en aning om att livet kan te sig såhär för någon med den här diagnosen.
Med syfte att lyfta ett problem, främja dialog och skapa acceptans.

Hur fick du idén till din novell?
När jag såg att temat var rädsla så tänkte jag direkt på PTSD (Posttraumatisk stressyndrom). För den diagnosen är rädsla personifierat. Den sprider sig likt en löpeld och kan göra att man kopplar de mest banala sakerna till smärta och panik. Det känns otroligt viktigt att prata om den verklighet som vi med PTSD lever i.

Men det finns också en annan sida. Ett liv som är värt att leva trots det hemska man varit med om. Smärtan som gjorde att man fick PTSD från början kommer aldrig försvinna. Det som har hänt har hänt och kommer alltid göra ont. Men man måste sluta fred med det förflutna. För hur hemskt det än är att leva med sin historia, så är det ännu värre att försöka leva utan den.

Hur sorterar du din bokhylla?
Min bokhylla är ett mayhem och jag älskar det.

Vilken är din mest heliga plats?
På hästryggen i full galopp genom täta skogar.
Eller långt ute på ett öppet hav.

Vad är du mest rädd för?
Jag är allra mest rädd för att jag aldrig kommer sluta vara rädd.

Vem fikar du helst med?
Helt klart min bästa vän Christopher. Så länge han inte bjuder på lemon curd…

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Achillea Dahl medverkar med novellen ”Själsoldat”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.