Recensioner

Den Kärleksfulla Myran

Lilla-myran-framsidaEn gång på en flygresa hamnade Christina Gustavson bredvid en ung, pratglad kanadensare. Han berättade att han var författare och konstnär. Att han skrev barnböcker som han illustrerade själv. Kanadensaren visade några av de böcker han skrivit och målat härligt färgrika bilder till.

Det mötet gjorde att Christina översatte boken Den Kärleksfulla Myran till svenska. Boken handlar om de två förälskade dvärgpapegojorna Hemming och Loretta som bor i varsin ända av en lång vinranka i djungeln. Myran får det hedersamma uppdraget att lämna ett kärleksbrev från Hemming till Loretta. Vägen är lång och när andra djur i djungeln frågar om meddelandet börjar Myran tvivla om uppdraget verkligen så hedersamt.

Boken kom till genom att på ett bibliotek i Kanada, Guildford Public Library i Surrey, fanns en stor tom vägg. Den riktigt längtade efter bilder och spännande färger. Duncan Weller fick i uppdrag att måla den. Han målade en stor labyrint över hela väggen och en vinranka som sträckte sig längs hela målningen. Det blev inte bara så att barnen följde myrans väg på vinrankan, utan de tyckte så mycket om berättelsen att de började berätta den både hemma och för sina vänner. De hittade också på egna detaljer som de lade till.

Jag kan verkligen se framför mig hur barnen på biblioteket i Kanada står framför väggmålningen och följer myrans väg över vinrankan, vilket främjar deras fantasi och kreativitet. Att läsa högt för barn är en viktig uppgift. På biblioteket byggdes därför en stor, majestätisk stol där den som läser eller berättar sagor för barnen kan sitta bekvämt.

Ingvar Lundberg, professor i psykologi vid Göteborgs universitet och en av Sveriges mest erfarna forskare inom läsning, menar att utöver trevnaden, känslan av närhet, trygghet och ömsesidighet finns det många andra skäl till att läsa högt för barn. Genom att sitta i föräldrarnas knä och titta i bilderböcker lär de sig att böckerna inrymmer en värld utanför den omedelbart närvarande. Barnen utvecklar sitt ordförråd och förstår hur ord är uppbyggda. De upptäcker språkets fantastiska symboliska kraft, hur det tar dem ut ur den omedelbara situationen och för dem till magiska världar av äventyr och möjligheter bortom här och nu.

Det här är en berättelse som du gärna vill läsa för dina barn eller barnbarn. Språket är enkelt så att för de barn som nyligen lärt sig läsa kan de med lätthet läsa den själva.

Den Kärleksfulla Myran är utgiven av Joelsgården Förlag AB och finns att köpa i bokhandeln och hos nätbokhandlarna. Du kan också låna den på bibliotek.

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare och förläggare som älskar att berätta vanliga människors historier. Chefredaktör för webbtidningarna Allt om Företagande, Sund Var Dag, CoachingGuiden, Allt om skrivande och Allt om Jobb & Karriär. Genom Ariton Förlag, med utgivning inom personlig utveckling och sund livsstil, möjliggör hon förverkligandet av bokdrömmen för människor som vill berätta om sina livserfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.