Skrivtips

Byt mönster och bryt idétorkan: tips för att få ny skrivinspiration

Av Michael Lindquist

Vi människor är vanedjur och vi har lätt att fastna i samma traditioner och mönster. Vi tar samma väg till och hem från jobbet eller skolan. Vi går och handlar i samma butiker. Vi går till samma restauranger och caféer för att träffa samma vänner varenda dag. De flesta av oss hittar sin klädstil, sin musiksmak och sina intressen i tidig ålder och håller oss inom de ramarna resten av livet.

För kreativa människor leder detta lätt till att man får slut på idéer eller börjar upprepa sig. En författare sitter i samma rum med samma tavlor på väggarna och samma utsikt från fönstret dag ut och dag in. Till slut sitter man där och stirrar på ett vitt papper eller tomt Word-dokument.

Så hur kan man då bryta dessa mönster som leder till idétorka? Här är ett par tips:

Läs sådant som du inte brukar läsa. Du läser antagligen böcker och texter inom ett begränsat område. Antagligen böcker som ligger inom samma genre och på samma nivå som det som du själv skriver om. Lägg bort de böckerna och tidningarna och läs det som du vanligtvis aldrig skulle läsa. Serier, faktaböcker och tidningar om ämnen du är totalt ointresserad av, biografier av människor du inte bryr dig om, o.s.v. Du kan även göra samma sak med TV-serier och filmer.

Sök upp klåpare och skräp. Läs böcker och titta på TV-serier som enligt dig själv ser ut som totalt skräp. Gräv ner dig i skiten och rota runt.  Ju mer högfärdig och välformulerad du är själv, desto längre ner går du. Ju mer värdelöst desto bättre. Inte för att skratta eller se ner på dem, utan för att verkligen ge dig in i deras synsätt. Se världen från deras perspektiv. Man kan inte polera en bajskorv, som talesättet påpekar, men man kanske kan använda den som gödsel för att få nya idéer att blomma ut.

Låt slumpen leda dig in på nya vägar. Ett enkelt och vanligt tips är att ta en valfri bok ur hyllan och sedan blunda. Bläddra igenom boken och stanna på en helt slumpmässig sida. Sätt ner fingret på en slumpmässig plats och öppna ögonen. Detta kan du göra om hur många gånger som helst, särskilt om ordet du hamnar på är ”att” eller ”och”.

Ett annat slumptrick som kanske är mindre vanligt är cut-up-tekniken, som t.ex. William S. Burroughs använde i sina böcker och David Bowie använde i en del av sina låttexter. Det går ut på att ta en text som du eller någon annan redan skrivit, helst en dikt eller kortare stycke, och klippa upp den i mindre delar. Klipp av meningar i mitten eller ta ut enstaka ord. Blanda sedan dessa fragment, t.ex. i en hatt eller skål, och plocka slumpvis ut ett par åt gången för att skapa nya meningar. Det kommer att bli rent nonsens, men förhoppningsvis så kan en eller ett par av meningarna leda dig in på en ny bana.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.