Författare berättar

Bödeln Frälsaren Observatören

Av Catrine Tollström – aktuell med debutromanen Bödeln Frälsaren Observatören.

Catrine TollströmHur fick du idén till boken?
Tegelstensvolymerna på kurserna i beteendevetenskap var inte direkt laddade med action. Jag satt och funderade på om det inte skulle vara kul att skildra gruppsykologi genom en spänningsroman istället. Hur skulle till exempel olika personlighetstyper reagera om de blev isolerade och utsatta för ett dödligt hot? Långt senare var det viljan att förmedla viktiga budskap som fick mig att börja skriva.

Hur såg skrivprocessen ut från idé till färdig bok?
När jag började skriva Bödeln Frälsaren Observatören fanns det få riktigt coola hjältinnor och jag saknade spänningsromaner med mycket psykologi i botten. Då fick jag idén att göra en onödigt lång lista på allt jag själv tycker ska ingå i en bra roman. Det handlade om brännande möten mellan människor, brutal spänning, humor, skönt språk och massor av andra saker. Efter det läste jag galet många böcker för att komma fram till hur allt på den där listan skulle skrivas för att passa min smak. Hur skildrar man passion så det känns i magen? Vad kännetecknar en bra miljöskildring? Sådär höll jag på och, tro mig, det är verkligen en korkad metod för att lära sig skriva. Mitt råd till nybörjare är att gå en skrivarkurs och att skaffa sig en bra coach istället.

Hur lång tid tog det att skriva boken?
På grund av metoden ovan tog det tio år innan det jag såg på min skärm äntligen levde upp till alla mina kriterier. Författande är ett hantverk som tar tid att lära sig.

Hur håller man motivationen uppe?
Genom att skriva sådant man verkligen brinner för. I mitt fall var det inget problem. Bödeln Frälsaren Observatören innehåller en rad viktiga budskap som ville fram. Möjligen var det svårt att få texten på pränt i början av processen. Det var som att höra en vacker sång i huvudet och när man försöker sjunga den kommer det bara ut ett hest kraxande. När jag efter ett par år hittade ”nyckeln” till tekniken och fann rätt ton för manuset flöt orden bara på. Sedan har jag skrivit varje ledig stund. Allt annat än skrivande ser jag som hinder. Under skrivprocessen slutar jag träna, träffa vänner och tackar nej till i princip allt. Inte heller detta är något jag rekommenderar.

Catrine Tollström 2Hur övervinner man skrivkramp?
Genom att skriva! Släpp kraven och skriv precis vad som helst, bara du skriver. Redigera kan du göra senare. Boka av tid. Det funkar inte att skjuta upp och skyll aldrig någonsin på att du inte har inspiration. Den kommer när du sätter igång. Hitta musiken som funkar för dig, hitta poesin som sätter dig i stämning, tänd ljus. Det underlättar med en tydlig struktur och att veta vad det är du vill förmedla. Om du skriver skönlitterärt kan du prova att blunda och uppleva scenen som i en film. Sedan behöver du bara skriva ner det du sett och hört.

3-5 tips till den som funderar på att skriva och ge ut en bok
Åh, vad svårt att max få skriva 5, men här kommer de:

  1.       Lär dig skrivteknik från grunden. Sedan kan du strunta i reglerna. I början skriver man ofta osäkert, men ett bra manus kräver viss pondus. Våga ta ut svängarna och ha kul, men sök också en trygghet i att du vet vad du sysslar med.
  2.       Undvik klyschor. Det finns inget värre och det avslöjar en nybörjare direkt.
  3.       Skriv gärna snabbt och utan att tänka på korrektur. Men sedan: stryk allt oväsentligt!
  4.       Se till att skapa nerv, spänning och undertext mellan dina karaktärer om du skriver skönlitterärt.
  5.       Ta hjälp av proffs, skaffa kontakter, bygg en författarplattform och lär dig bokbranschen.

Okej, jag fuskade lite där på slutet. Skulle lätt kunna skriva 10 sidor med tips.

Berätta kortfattat om din bok
ödeln Frälsaren Observatören är en spänningsroman med psykologiskt djup, överraskande vändningar och ett persongalleri som inte liknar något annat. Draget till sin spets handlar den om vad som får människor att känna sig levande, på riktigt. Kulissen för dramat är Sveriges hittills största produktion av reality-tv. Programmen spelas in på en isolerad ö, någonstans utanför Malaysia. Märkliga saker sker, ett av tv-teamen tappar all kontakt med omvärlden och sedan börjar mardrömmen…

Läs baksidestexten hos din nätbokhandlare, exempelvis här.
Mer information finns på bokens facebooksida  och på författarhemsidan. Där kan du just nu tävla om en vistelse för två i Skottland.

Berätta kortfattat om dig som författare
Jag skriver med goja på axeln, katt i knät och hund på mina frusna tår. Alltid med kakburken inom räckhåll. Läs gärna min presentation på författarhemsidan. Jag tycker det är kul att svara på frågor och ställer gärna upp på bloggintervjuer.

Allt gott!
Hälsningar från Catrine

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.