Författare berättar

Berika och värna livet

Av Elisabeth Jönsson

Punctum saliensHösten 2010 startade jag webbsajten Punctum saliens. Eftersom jag så länge jag kan minnas haft en djup kärlek till ordet kände jag att jag behövde en egen plats där jag själv kunde bestämma över och forma innehållet. Jag har skrivit för flera tidningar, både som anställd och frilans. Ofta har det då varit någon annan som ställt upp villkoren. De moderna medierna har skapat en möjlighet till publicering som tilltalar min personliga själ.

www.punctumsaliens.se skriver jag texter om ämnen jag brinner för. Jag har ett par olika bokidéer jag arbetar med just nu. I slutet av oktober förra året gav jag ut första boken i Punctum saliens regi. Boken bygger på tio olika uppdrag som tidigare publicerats inom ramen för inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens, och bloggutmaningen ”Berika och värna livet”.

Under ett års tid publicerade jag tio olika uppdrag kring ämnen som jag tänker och av egen erfarenhet anser berikar och fördjupar livsinnehållet. Utmaningen väckte ett stort engagemang och flera personer medverkade. När jag såg detta engagemang tänkte jag; Varför inte göra en bok som bygger på innehållet i utmaningen? Jag frågade de som deltagit hur de såg på idén och gensvaret var positivt. Jag skrev om samtliga uppdrag, utvecklade dem och anpassade dem för publicering i bokform. Varje kapitel avslutades med några frågor för vidare fördjupning.  Jag etablerade också samarbete med en fotograf.

Samtliga medverkande i bloggutmaningen uttalar sig i slutet av boken hur de upplevt att det varit att medverka i bloggutmaningen ”Berika och värna livet”. En referenslista för vidare fördjupning finns också.

Egentligen håller jag på med ett annat bokprojekt så detta blev ett sidospår, men jag kände att idén till denna bok var bra och ville förverkliga den. Annars är min skrivprocess numera ofta snårig eftersom jag ofta kommer på flera nya idéer under skrivprocessen, ett system med notislappar hjälper mig hålla strukturen och skapar flexibilitet under skrivprocessen.

Just för denna bok hade jag lätt att hålla motivationen uppe eftersom jag givit ett löfte till de som var med i utmaningen. Löften vill jag gärna hålla. Skrivkramp drabbar mig sällan. Jag skriver ofta ner mina tankar. Efter ett tag bildar notislappar och anteckningar ett mer regelbundet mönster som i sin tur skapar längre texter.

Om man funderar på att skriva en bok är min främsta rekommendation att befinna sig i en stöttande omgivning. Att mina närmaste förstått min kärlek till orden betyder enormt mycket. När tvivlet infinner sig under skrivprocessen är det viktigt att fortsätta fokusera på målet, inte ge upp om det är motigt, sätt upp delmål, även små steg leder framåt. Bra är också att ta hjälp av ett kunnigt nätverk för korrekturläsning, layout och annat man kan behöva hjälp med. Första boken i Punctum saliens regi är ”Berika och värna livet – Tio uppdrag för skaparglädje och själslig inspiration” Boken finns att köpa i nätbokhandeln och i flera fysiska butiker och bokhandlare som jag knutit kontakt med.

Som skribent är jag mycket intensiv. Ibland känner jag att jag önskar att jag kunde skriva fortare för när jag väl är inne i flödet njuter jag. För mig är skrivandet som att andas, livsnödvändigt.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

2 thoughts on “Berika och värna livet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.