Skrivtips

Att skriva en novell

Av Veronica Jugen

Du har kanske en historia inom dig som du vill berätta, dela med dig av, eller helt enkelt bara få ut. Du sitter där med pennan i handen (eller fingrarna på tangenterna) redo att skriva din första novell men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga. Här följer lite information och tips jag hoppas hjälper.

Novell kommer från italienska novella och betyder nyhet. Det var en ursprungligen en berättelse om en nyhet av underhållande art, nuförtiden används termen oftast om kortare berättelser.

Så vad ska man tänka på när man skriver en novell?
En novell är uppbyggd av fyra delar. En inledning som presenterar ämnet eller konflikten snabbt och samtidigt väcker läsarens intresse. Detta kan med fördel göras genom att antingen kasta in läsaren direkt i handlingen eller börja med ett citat från en av karaktärerna.
Försök även ge läsaren en bild av både rollfigurerna och miljön i berättelsen. Du behöver inte beskriva allt på en gång eller i detalj, men några smådetaljer här och där rekommenderas.

 Därefter följer en upptrappning, något som för handlingen framåt. Det här är största delen av texten och det är här förklaringar till inledningen ges och spänningen trappas upp.
Här är det viktigt att hela tiden behålla läsarens intresse. Så fortsätt med beskrivningar för att hjälpa läsaren att få en bild av din berättelse, ditt mål är att du har målat upp en så pass bra bild att läsaren kan blunda och se novellen utspela sig framför honom/henne.
Låt inte berättelsen bli förutsägbar, förvåna läsaren. Låt något oväntat hända. Använd dig av läsarens känslor, det är mycket mer intressant om man känner något med rollfigurerna, vare sig det gäller att gilla eller verkligen ogilla dem.
Och kom ihåg att alltid hålla dig till den röda tråden. En novell har inte plats för en massa sidospår, utan mår bäst med en huvudhandling.
Precis före slutet kommer klimax/höjdpunkten, ofta i form av en uppgörelse eller oväntad vändning. Det måste inte vara något storslaget, men det ska vara något som är viktigt i just din historia.
Till sist så kommer avslutningen, det är här vi knyter ihop berättelsen och kanske även för fram ett budskap. Även här är det viktigt att du håller dig till den röda tråden och den berättelse du byggt upp.  Vad hände sen? Vilka var konsekvenserna? Det är inte nödvändigt att ge läsaren alla fakta och svar, men ge inte berättelsen ett öppet slut bara för att du inte kommer på något annat. Du vill att läsaren ska känna att det var värt att läsa hela novellen så försök att lämna honom/henne med känslan och budskapet du vill förmedla med din historia.

Nu när du har skrivit din novell är det dags för finputsningen.
Kolla igenom stavning och grammatik. Är du osäker så använd dig av ordbehandlarens inbyggda stavhjälp eller be någon korrekturläsa.  Se även till att du har styckeindelning.
Läs flyktigt igenom novellen. Är det något som sticker ut eller du är missnöjd med? Jobba med det tills du är nöjd.
Läs nu igenom hela novellen noggrant och rätta ytterligare saker du hittar. Lägg den sedan undan den i några dagar, på så sätt kan du få perspektiv på den.
Se över novellen igen efter några dagar, nu när du läser den med färska ögon kommer du att hitta ännu fler småsaker du vill ändra på. Och efter att du har rättat till dem, lägg undan den igen… och upprepa tills du känner dig nöjd, upprepa sedan en gång till.

Och viktigast av allt – ha kul!

Lycka till!

Veronica Jugen

Har älskat att läsa och skriva sedan jag var liten. Under en lång tid var det min terapi, mina enda vänner, min tillflykt från verkligheten. Jag har alltid skrivit för min egen skull, alltid älskat att kunna få ner mina dagdrömmar och fantasier på papper, att kunna måla upp nya världar med ord.

3 thoughts on “Att skriva en novell

 • behöver hjälp med att skriva en novell, skoluppgift! hjääälp

  Svar
 • Hej jag kan hjälpa dig med att skriva en novell

  Svar
  • Jag behvöer till skriva novellen

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.