Författare berättar

Att skriva en bok

Av Cecilia Svensson

CeciliaMåBraHur gör man egentligen för att skriva en bok? Det finns såklart inte bara ett svar på den frågan, men jag ska berätta lite om hur jag gjorde.

Jag har alltid drömt om att skriva en bok, ändå visste jag inte att det var det jag började göra den där dagen då jag började skriva. Jag var hemma och återhämtade mig från en svår lunginflammation och var uttråkad. För att fördriva tiden började jag skriva. Vet inte hur det kom sig, men orden bara flödade ur mina fingrar och på några dagar hade jag en textmassa som var enorm. Väl frisk gick jag tillbaka till jobbet och slängde undan texten i skrivbordslådan.

Några år senare fick jag inspiration från en närstående att faktiskt ge ut den här texten i bokform. En svindlande tanke. Skulle jag förverkliga det som varit en dröm så länge? Efter noga övervägande tog jag ett beslut och jag valde också att ge ut boken själv.

Det är en lång och slitsam process att skapa en bok. Den har olika faser. Den första fasen är den kreativa och roligaste delen av processen, tycker jag.

Därefter kom i mitt fall vila. Både för mig och texten. Jag tror det är bra. Som det mesta som ska bära frukt, behövs vila. Då sker nåt magiskt, jag kan inte riktigt förklara det, men texten förändras över tiden. Det är naturligtvis perspektivet som har förändrats.

Nästa fas handlar om att editera. Här gäller det att våga göra ”våld” på sin egen text. Att inte låta känslomässiga bindningar styra. Jag var supernöjd med vissa formuleringar och textstycken men  sett i det stora perspektivet hörde de inte dit och ströks.

Efter detta kommer en tung och, ja helt ärligt, trist fas med att stryka hundratals ”ju” och ”så”. Försöka hitta alla stavfel. Det går inte, men man kan ju försöka. Att ta hjälp av någon är en bra idé. Jag lämnade mitt manus till ett par tre personer som jag litade på som kom med värdefull konstruktiv feedback. 

Efter att ha läst och läst och korrekturläst hur många gånger som helst så är det dags att läsa ännu en gång. Gärna med nya pigga ögon! När jag var här, var jag så less på min egen text och min egen bok så jag ville kasta den i papperskorgen tre dagar innan tryck.

Sen, äntligen, är det dags att leverera allt material till tryckeriet. Våndan och frågan ”Är jag verkligen klar?” försvinner. Klar eller inte, nu går den till tryck. Jag är klar! Jag är faktiskt klar. Jag var slut, utpumpad och trött på ”att göra bok”.

CeciliaEftersom jag inte kunde något om denna bransch när jag började tog jag hjälp och här är några av de saker jag gjorde:

  • Jag skaffade jag mig en mentor. Jag gjorde helt enkelt så att jag tog kontakt med en författare som givit ut ett antal böcker, både via större förlag och under eget förlag och frågade om hon ville bli min mentor och hon sa ja! Det har varit en stor hjälp att bolla tankar med någon som har gått före.
  • Jag talade även med andra författare för att höra mig för om hur de hade gjort och fick flera bra tips. Genom dessa samtal fick jag veta att det finns något som heter Bokrondellen.se och Smakprov.se. Bokrondellen används av bokhandlare när de ska söka efter böcker. Finns inte boken registrerad hos Bokrondellen, så finns liksom inte boken.
  • Jag lånade böcker om typografi och började studera böcker på ett nytt sätt. Hur ser en bok egentligen ut?
  • Jag tog kontakt med ett tryckeri och fick stor hjälp med utformning och även möjlighet att diskutera de idéer jag hade. Samt känna på papperet. För mig är det jätteviktigt hur papperet i en bok känns, när jag ska läsa en bok.
  • Jag funderade länge på titel och till slut föll valet på ett av citaten jag har använt mig av i boken; ”Det är hur enkelt som helst, det är bara att förändra hela sitt liv!”
  • Jag startade mitt företag via Verksamt.se. Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här kan man registrera sitt bolag och få bra hjälp!
  • Jag frågade många människor i min närhet om råd och hjälp, i stort och smått.
  • Jag visualiserade hur jag ville att det ska bli. Boken fanns och var i allra högsta grad levande för mig – innan den var tryckt!

Nu finns min bok och har så gjort i 1,5 år. Jag säljer den via min webbsida http://vaja.se/, där det också finns mer information om boken.

Om du som läser detta har möjlighet att komma så vill jag berätta att jag håller en öppen föreläsning i Göteborg den 3 april och du är hjärtligt välkommen. Jag kommer att tala om boken och skrivande. Vill du komma så registrerar du din gratisbiljett här: http://vajagbg.eventbrite.com/

Kom i håg – Drömmar har inget bäst-före-datum!

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.