Mer än bara ord

Att skriva är ett sätt att kommunicera

Av Monica Ivesköld

Många förstår inte vikten av att ställa upp texten så att den blir läsbar. Du måste sätta läsaren i första rummet, låta fantasin styra dig utifrån läsaren, inte från dig själv. All text som jag skriver testas. Läsbarhetsindex är viktigt. Det är svårt att kommunicera skriftligt eftersom det är envägskommunikation till skillnad från personlig kommunikation där du har motparten framför dig. Då kan du använda kroppen som ett förstärkningsmedel. Den säger mycket mer än bara orden.

Det räcker inte med att skriva. Du måste veta hur du ska placera din text i förhållande till pappersytan eller ytan på ditt digitala medium.  Lära dig vilka regler som finns. Det finns typografiska, standardiserade (SIS-normer) och grammatiska, språkliga regler.  Typografi handlar om boktryckar­konsten, dvs utformningen av all typ av trycksaker (även böcker). Layout innebär skiss.  I skissen är de vita ytorna lika viktiga som parker för städerna, ifall du vill att läsaren ska uppfatta din skriftliga kommunikation.

Själv har jag arbetat med layout i nästan 30 år, som utbildare men också som författare. En av mina böcker ”Handbok för textproduktion” innehåller det mesta kring hur du ska tänka och göra. I den delar jag med mig av all min erfarenhet och eftersom jag har skrivit mer än 60 fackböcker, har jag många upplevelser kring denna typ av kommunikation.

Vid skönlitterärt skrivande är gestaltningen A och O. Det är som att måla med ord.

Som läsare är det viktigt att det finns flyt i texten. Annars uppfattar vi inte kommunikationen i det skriftliga budskapet. Om vi läser skönlitteratur, handlar det även om tycke och smak, precis som när vi tittar på film. Denna kommunikativa erfarenhet kan vi praktisera vid exempelvis möten. Tänk om du kunde kommunicera givande för alla mötesdeltagare. Hur skulle då dina möten vara? Jag har utbildat i möteseffektivitet och märkt att i många verksamheter är det vad jag kallar ”mötesdöden” som regerar. Upprepningar, ineffektivitet och tråkighet förekommer. Och det är en stor kommu­nikativ utmaning att få alla att tycka att mötet är intressant. Mottagningen beror på vår personlighet. En del tycker om att göra saker, att få en uppgift på ett möte, andra avskyr det. Några vill ha ”högt i tak” och låta diskussionerna flöda, andra behöver tid att tänka och vill inte uttala sig där och då.

Personligen tror jag att den viktigaste egenskapen avseende kommunikation hos oss människor är lyhördhet. Om vi inte lyssnar på motparten, får vi ingen effektiv kommunikation. Då menar jag inte enbart att lyssna till orden som sägs eller inte uttalas, utan att lyssna med ögonen till gester och kroppsspråk. Att verkligen iaktta varandra, att våga ställa frågor, ge varandra utrymme. Eftersom jag har stått på amatörscener i mer än 16 år och fått utbildning av skådespelare, har jag lärt mig vikten av att kommunicera med kroppen.

Jag har utbildat i layout, möteseffektivitet, ledarskap, grupputveckling och konflikthantering, för att nämna några typer. Samtliga dessa har kommunikation som ingrediens. Kommunikationen styrs av vår personlighet och vi måste lära oss att vi är olika, att vi tänker och agerar olika. Det som är viktigt för mig är kanske oviktigt för dig. Vi har alla olika värdegrund som speglar vår kommunikation.

I mitt kapitel har jag försökte få med lite om detta för att därmed dela med mig av mina erfarenheter i detta spännande ämne som jag ägnat stor del av mitt liv åt.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Monica Ivesköld medverkar med kapitlet ”30-åriga kriget eller…”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.