Författare berättar

Att kombinera karriär och föräldraskap

Av Nina Jansdotter

Therese Albrechtson skrev sin bok Dålig mamma eller superkvinna? Barn och karriär så klarar du de orimliga kraven, när hon under en tid hade gått och irriterat sig över hur olika bemötande hon och hennes sambo fick i sitt föräldraskap efter att vi fått barn. Att det var helt andra krav på henne jämfört med honom. När Therese sedan såg statistik över hur sjukskrivningstalen gick upp lavinartat för kvinnor, i synnerhet efter andra barnet, samt att många hon pratade med kände igen sig i hennes situation, blev hon nyfiken på att undersöka saken närmare.

Vad hon ville ta reda på var hur framgångsrika kvinnor gjort för att klara att kombinera. Hur gör de? Men under skrivprocessens gång och efter massvis av intervjuer så insåg hon att många karriärkvinnor har fått betala ett högt pris, där mångas liv kantats av utbrändhet och att många har haft svår skilsmässa och så vidare.

– Min bok kom alltså att handla om hur det verkligen är att kombinera karriär och föräldraskap, som kvinna. Vilka krav, förväntningar och attityder som blir på mammor och hur det kan leda till ett dubbelarbete som många inte orkar med på lång sikt.

För att  Therese inte bara skulle utgå från sin egen och sina närmaste kontakters erfarenheter så gjorde hon ett 30-tal intervjuer, med några av landets mest framgångsrika kvinnor inom olika branscher.  Camilla Läckberg, Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Anna Kinberg Batra, Jessica Almenäs, Birgitta Ohlsson, Isabella Löwengrip, Isabella Lövin, Annika Strandhäll, Elaine Eksvärd, Karin Adelsköld med flera, ställde upp och berättade sina historier.

– Hur har de gjort för att lyckas? Och hur har de som tyvärr drabbats av utbrändhet, ohälsa tagit sig upp, är erfarenheter som de delar med sig av, förklarar Therese.

Hur lång tid tog den att skriva?
– Den tog mycket längre tid än min första bok Våga Vårda Vinn, men det var ju inte så konstigt med tanke på att jag var beroende av tider när dessa kvinnor hade luckor i sin kalender. Så från första intervjun till färdig bok tog det nog ungefär 1,5 år men då gjorde jag ju en del grejer parallellt.

Det roligaste och mest intressanta med att skriva denna boken, menar hon, var att träffa alla dessa kvinnor och höra deras privata berättelser om ris och ros för dem som mammor. Det skapade en stark igenkänning, hos henne själv, tillägger Therese. Det var också väldigt lärorikt att höra deras tankar på vad de tror att vi kan göra för att stoppa denna utveckling med att kvinnors sjukskrivningar har ökat med 90%.

– Jag är också fascinerad över vilket engagemang och vad behjälpliga de alla var kring denna fråga och att de flesta öppnade sig så mycket kring deras privatliv.

Vad var det jobbigaste?
– Jag som entreprenör kanske inte alltid har världens tålamod och när man sitter med mycket redigering i slutet, så vill man att det ska gå så fort. Samtidigt vet jag att det är så viktigt med alla dessa vändor för att boken ska bli bra. Jag är tacksam för att jag hade grym hjälp av en journalist och min högra skrivande hand, Maria Otterling, samt min redigerare, korrekturläsare, fotograf, formgivare. Sedan hade jag ett fantastiskt förlag, Tukan, i ryggen.

Hur kommer det sig att du valde att göra intervjuer i din bok?  Vad var för och nackdelarna med det?
Främst ville jag ju veta hur andra gjorde för att kombinera och få ihop sina liv. Hur andra gjorde för att inte hamna i utbrändhet och de klassiska ”kvinnofällorna”. Jag ville också veta hur andra blev bemötta när de fick barn. Dessutom skadar det ju inte att ha med så framgångsrika och kända kvinnor medialt.

Skriver du någon uppföljare och i så fall, kan du säga något om den?
– Jag har flera spår som jag utvärderar men inget jag kan säga ännu.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.