Skrivtips

3 idéer för att locka fram skrivinspirationen

Det finns tillfällen då inspirationen inte vill infinna sig. Alla de där fantastiska idéerna som vi hade är som bortblåsta. Stunder då vi tittar på en tom sida utan att en kreativ idé vill infinna sig. Hur mycket vi än försöker så är det helt omöjligt att få till ett endaste ord.

När inspirationen tryter kanske något av dessa tips kan vara en hjälp för dig:

1. Avlyssna en konversation
Ta med dig ditt anteckningsblock (eller ett elektroniskt hjälpmedel) för att observera en ny miljö och lyssna på konversationer. Personligen gillar jag att lyssna på människor när jag åker kollektiv trafik. Ofta får jag höra spännande saker när människor delar med sig av väldigt personliga saker när de talar i mobiltelefon. Vem pratar personen med? Vilken är den personens bakgrundshistoria?

Andra människors konversationer finns överallt omkring oss. I parken, på caféer, barer, i kassakön i mataffären… Skriv ned alla berättelser du hör och låt fantasin inspirera dig att göra dem till dina egna.

2. Någon som du har förlorat kontakten med
Vi har alla haft personer i våra liv som vi en gång i tiden kände ganska väl. Personer från skolan eller arbetskamrater från tidigare jobb. Många av dessa personer har vi kanske inte träffat sedan dess och därför vet vi inget om vad som hände sen. Välj en av dessa personer och skriv om det liv de har levt ända sedan du förlorade kontakten. Vad hände i hans eller hennes familjeliv? Vilken karriärväg valde han eller hon?

3. Återuppfinn en scen ur en bok
Välj en till synes oviktig scen från en av dina favoritböcker och fundera på hur det skulle vara om det var öppningsscenen till en roman. Utelämna unika detaljer från den ursprungliga scenen, det viktiga är att ge dig en utgångspunkt för att sedan låta fantasin flöda. Din favoritbok kan på detta sätt få nytt liv.

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare och förläggare som älskar att berätta vanliga människors historier. Chefredaktör för webbtidningarna Allt om Företagande, Sund Var Dag, CoachingGuiden, Allt om skrivande och Allt om Jobb & Karriär. Genom Ariton Förlag, med utgivning inom personlig utveckling och sund livsstil, möjliggör hon förverkligandet av bokdrömmen för människor som vill berätta om sina livserfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.